De cate ori nu ai auzit sfatul ca este mai bine sa te concentrezi asupra propriei persoane inainte de a te indragosti sau de a iubi o alta persoana? Ei bine, potrivit lui Dalai Lama aceasta notiune de iubire este complet falsa; de fapt, Dalai Lama ne spune ca exista doi factori cheie ai fericirii care nu au nimic de-a face cu auto-compasiunea.

foto interior si prima pagina: Detelina Petkova Shutterstock

Dalai Lama a scris o carte intitulata "Arta fericirii", unde spune ca oamenii care sunt concentrati doar asupra iubirii pentru propria persoana vor ajunge nefericiti.

El spune:

"Viata este bazata pe cautarea fericirii personale, acea fericire egoista si chiar indulgenta? Nu neaparat. De fapt, oamenii sunt nefericiti pentru ca sunt concentrati prea mult asupra lor si deseori devin retrasi si antagonisti. Oamenii fericiti, dimpotriva, se dovedesc a fi mai sociabili, mai flexibili si mai creativi si pot tolera frustrarile zilnice ale vietii mai usor decat oamenii nefericiti. Si, cel mai important, ei sunt mai iubitori si mai iertatori decat oamenii nefericiti."

Exista doi factori cheie ai fericirii, care modeleaza bunastarea mentala.

"Uneori, cand ma intalnesc cu prietenii mei vechi, imi amintesc cat de repede trece timpul. Si stau si ma intreb daca l-am folosit bine sau nu. Utilizarea corecta a timpului este atat de importanta. Avem acest corp si acest creier uimitor... si fiecare minut este ceva pretios. Existenta noastra de zi cu zi este foarte vie de speranta, desi nu exista nicio garantie a viitorului nostru aici. Nu exista nicio garantie ca maine, in acest moment, vom mai fi aici. Dar lucram la asta pe baza sperantei noastre. Asadar, trebuie sa folosim cat mai bine timpul nostru.

Cred ca utilizarea corecta a timpului este urmatoarea: daca poti, iubeste alti oameni. Daca nu, cel putin nu le face rau. Cred ca aceasta este intreaga baza a filozofiei mele. Asadar, sa reflectam ceea ce este cu adevarat important in viata, ceea ce da sens vietii noastre si sa ne concentram prioritatile pe baza acestui fapt. Scopul vietii noastre trebuie sa fie unul pozitiv. Nu ne-am nascut cu scopul de a provoca probleme, de a face rau altor persoane."

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: