Setari Cookie-uri

Cinci lecții esențiale pentru empați

Empații au o capacitate sporită de simți emoțiile și trăirile celorlalți oameni, dar și multă iubire, înțelegere și compasiune de dăruit. Se văd adesea ca salvatori ai omeniri și uită de propria persoană. Și ei, ca noi toți, au lecții de învățat.

Empații au o capacitate sporită de simți emoțiile și trăirile celorlalți oameni, dar și multă iubire, înțelegere și compasiune de dăruit. Se văd adesea ca salvatori ai omeniri și uită de propria persoană. Și ei, ca noi toți, au lecții de învățat.

foto interior si prima pagina: Zolotarevs Shutterstock

1. Ai grijă în primul rând de tine. Nu îi poți ajuta pe ceilalți atunci când tu ești rănită.

Pentru că ești mai sensibilă decât restul oamenilor ești ușor să fii rănită. Acordă-ți însă timpul necesar pentru a-ți reveni, pentru a asimila, asculta și învăța. In mod paradoxal, empații, tind să se neglijeze și să se concentreze asupra ajutorării celorlalți. Oprește-te!

2. Stabilește granițe

Ești mai sensibilă în fața sentimentelor decât alți oameni. De aceea este important să stabilești limite care să te păzească de sentimentele inutile. Este ca și cum ai avea o rană deschisă. Este necesar să o protejezi de alte lovituri.

Citește și:

3. Dacă o situație este dureroasă, ieși din ea

Amintește-ți cât de sensibilă ești? Cum poți face față unei situații dureroase dacă simțurile tale sunt supra solicitate? Este mai bine să te îndepărtezi și să îi lași pe alți indivizi, mai puțin sensibili, să gândească clar și să vină cu o soluție. Rolul tău este să conferi adâncime vieții în timp ce misiunea altora este de a găsi modalități de a traversa oceanul. Suntem meniți să funcționăm împreună, nu să ne concurăm unul pe celălalt.

4. Admite că, uneori, nu poți fi de ajutor

Te conectezi cu oamenii, lucrurile și lumea la un nivel mult mai profund decât oricine altcineva. Văzând pe cineva de care îți pasă într-o situație dificilă devine o luptă și pentru tine. Totuși, trebuie să înțelegi că viața lor este viața lor. Există lecții pe care trebuie să le învețe singuri. Numai lăsându-i să-și descopere propriul adevăr, îi vei ajuta cu adevărat.

Citește și:

5. Nu poți salva pe toată lumea

Chiar dacă se poate simți așa, lumea nu este responsabilitatea ta. Sunt multe lucruri asupra cărora nu ai control. Spre exemplu, trebuie să îi lași pe ceilalți să-și găsească singuri drumul chiar dacă îți pasă prin ce trec. Trebuie să accepți însă că este viața lor și că au dreptul să își descoperi singuri propriul adevărpropriu, chiar dacă acesta poate fi evident pentru tine. Le poți arăta drumul însă doar ei se pot salva.

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.