Setari Cookie-uri

Parerea psihologului: Atunci cand dragostea incepe sa 'vada', abia atunci incepe relatia

Cand efervescenta energiilor erotice se mai linisteste, abia atunci cei doi au posibilitatea sa se vada asa cum sunt in realitate.

cuplu

Asa cum fiecare om parcurge un anumit proces de maturizare in ceea ce priveste capacitatea lui de a iubi, la fel si un cuplu parcurge anumite etape. La inceput, partenerii sunt in starea de indragostire bazata in principal pe aspectul erotic. Cand efervescenta energiilor erotice se mai linisteste, abia atunci cei doi au posibilitatea sa se vada asa cum sunt in realitate si atunci este momentul marii decizii: continua impreuna sau separat?

In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, fondatorul Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), putem vorbi de termenul de “relatie” abia dupa ce cuplul a depasit etapa “iubirea e oarba”, in care ajunge sa cunoasca dragostea dincolo de sex si sa-si iubeasca partenerul pentru ceea ce este el cu adevarat. “Pentru ca o relatie sa dureze, este vital ca partenerul sa stie ca e iubit. Indiferent de natura gesturilor de afectiune: mangaieri, declaratii, daruri, servicii, timp acordat, dovezile de iubire intr-un cuplu hranesc iubirea si o intensifica aducand o atmosfera de incredere reciproca, fundamentala intr-o relatie. Prin dovezile de iubire, recunosti in celalalt iubirea pe care o simti si devii mai atent la sentimentele si nevoile partenerului, lucru ce da cuplului mai multa energie si bucurie”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și:

Nefericirea vine de la lipsa de exprimare a sentimentelor

In cuplurile unde oamenii nu-si exprima sentimentele din diverse motive – sunt persoane cu firi mai reci, mai rezervate, vad exprimarea sentimentelor ca pe o slabiciune de caracter, le este teama ca sentimentul nu este reciproc, nu au primit un exemplu din familiile lor despre cum sa-si exprime sentimentele, etc. – ambii parteneri sunt nefericiti, uneori ajungand pana la tulburari psihice serioase, crede specialistul.

“Foarte des oamenii evita sa-si exprime sentimentele pentru a nu primi un refuz, luand lipsa unui “da” hotarat ca pe o infrangere. Nu intotdeauna acest fapt este adevarat. Momentele de tensiune sentimentala nu se produc intotdeauna in acelasi timp la ambii parteneri. Fiecare din noi avem momente noastre de varf si altele de cadere. Daca declaratia de iubire survine intr-un moment in care tensiunea sentimentala este mai scazuta, raspunsul ar suna fals. La fel de adevarat este ca exista si un nivel optim pentru ca declaratiile si dovezile de iubire sa vina in acelasi timp de la ambii parteneri. Invatand sa te asculti pe tine, vei invata sa-l asculti si pe celalalt si, astfel, vei putea simti aceste momente si va veti putea bucura impreuna de ele”, este de parere psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și:

Unele persoane isi exprima mai greu sentimentele

De asemenea, exista cupluri in care numai unul dintre parteneri isi exprima in mod constant sentimentele, fara a primi un raspuns pe care sa-l inteleaga ca dovada de iubire de la celalalt. Dupa o anumita perioada de timp, mai scurta sau mai lunga, in functie de fiecare, acea persoana va avea senzatia ca investitia ei sentimentala nu are nici un sens, ca se pierde in gol. Asteptand de fiecare data un raspuns care intarzie sa vina, apare o stare de insatisfactie care se transforma adesea in depresie pentru persoana in cauza si care, de cele mai multe ori, duce la rupturi.

“Cu siguranta ca nu este indicat sa cadem in extreme si sa-l sufocam pe celalalt cu “atentia” noastra. Este bine ca fiecare dintre parteneri sa aiba suficient spatiu pentru a fi el insusi si a impartasi iubirea atunci cand si cum simte s-o faca. E bine sa-i lasam timp si spatiu sa vina si el/ea spre noi cu gesturile de afectiune pe care le dorim si de care avem nevoie. Iubirea incepe in pasi de tango, unul dintre parteneri initiaza, celalalt primeste, apoi initiaza la randul sau. Exista tendinta ca noi sa asteptam de la partenerii nostri de viata mai multe dovezi de iubire, mai multa afectiune, intelegere, sinceritate, respect, apreciere decat suntem noi capabili sa oferim”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și:

Oamenii isi manifesta iubirea in moduri diferite

Inconstient, ceea ce oferim este ceea ce ne-am dori sa ni se ofere, dar este posibil sa fie intr-o doza mai mica decat cea pe care o cerem. E bine sa ne amintim ca celalalt este posibil sa-si manifeste iubirea intr-un mod diferit fata de al nostru si ca, in aceste cazuri, este foarte importanta comunicarea sincera si deschisa.

“Odata cu trecerea timpului, dinamica unui cuplu se modifica, partenerii pot stabili alte ritualuri de tandrete si afectiune, pentru a-si comunica dragostea, insa este important sa o faca. Abia atunci cand iubirea ne face sa ne transformam pe noi insine in bine, atunci cand putem oferi celuilalt un suflet curat, abia atunci relatia de cuplu atinge deplinatatea ei, pentru ca bucuria pe care o aducem celuilalt se va reflecta in noi si ne vom bucura impreuna cu el”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Septembrie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.