Setari Cookie-uri

Listă versus instinct sau cum ne alegem… Alesul

Atunci când vine vorba de scris ficțiune, scriitorii se împart în două mari categorii. Cei care planifică un roman până la cel mai mic detaliu înainte de a-l scrie și cei care se așează în fața colii albe și lasă inspirația să curgă. O discuție recentă cu un prieten m-a făcut să îmi dau seama că lucrurile se întâmplă oarecum la fel  și în iubire. Asta până când vine viața și îți dă socotelile peste cap. 

Atunci când vine vorba de scris ficțiune, scriitorii se împart în două mari categorii. Cei care planifică un roman până la cel mai mic detaliu înainte de a-l scrie și cei care se așează în fața colii albe și lasă inspirația să curgă. O discuție recentă cu un prieten m-a făcut să îmi dau seama că lucrurile se întâmplă oarecum la fel și în iubire. Asta până când vine viața și îți dă socotelile peste cap.

Prima variantă. Fata cu lista. Sau mai degrabă cu două liste. Lista cu calități. Atunci când merge la prima întâlnire, nu vede bărbatul în sine ci câte căsuțe sunt bifate din cele 55. Inalt. Salariu bun. Ochi căprui. Ingrijit. Miroase bine. Ii place în Vamă. Are casă. Și mașină. Plătește la restaurant. Manierat. Vorbește bine românește. Și engleză. Părinții s-au mutat la țară. Își schimbă mașina la trei ani. Merge la teatru. Ii place să călătorească. Se îmbracă în trend. Are simțul umorului. Iese la proteste. Fumează doar țigări electronice. Merge la sală.

Citește și:

Lista de defecte e mai scurtă și, cu puțin noroc, rămâne neatinsă. Să nu bea. Să nu fumeze ca un turc. Să nu mă bată. Să nu fie însurat. Să nu fie sărac. Să nu fie boschetar. Să nu mintă. Să nu stea cu părinții. Să nu fure. Să nu fie căutat de poliție. Să nu aibaă sub 1.90m.

A doua variantă. Fata cu instinctul. Fără listă, doar trăire pentru că ea simte ce vrea, știe ce vrea chiar dacă nu s-a gândit niciodată la ce anume își dorește de la bărbaul de lângă ea. La urma urmei, mintea joacă feste iar cuvintele pot induce în eroare. Insă chimia nu minte chiar și atunci când se întâmplă la prima vedere. Că dacă nu ar fi potriveală, nu ar fi nici chimie, e la mintea cocoșului

Și-apoi vine momentul când fata cu lista stă cu ochii pironiți în tavan pentru că deși a bifat toate cele 55 de căsuțe, nu simte nici o chimie cu bărbatul lângă care doarme. Iar fata cu chimia împlinită își pune o pungă cu gheață peste obrazul vânăt pentru că, ghici ce, neavând o listă, nu a știut când să spună nu.

Citește și:

Adevărata interacțiune dinre oameni are loc la nivel subtil, la nivel de suflet. Acolo știm din prima clipă dacă aceea este persoană potrivită pentru noi. Așa cum spunea și prietenul meu, pur și simplu simți dacă este EL.

Foto by agsandrew via Shutterstock

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.