Setari Cookie-uri

Trei cărți care te vor ajuta să ai o relație fericită

Există un secret al relațiilor fericite? Cu siguranță, da. Am ales pentru tine trei cărți care te vor ajuta să îl găsești și să te bucuri de clipele petrecute alături de jumătatea ta. 

1. Fetele rele ajung unde vor, fetele rele nu pierd nimic de Ute Ehrhardt

„În multe privințe există un avans al femeilor. De la apariția cărții Fetele bune ajung în răi, fetele rele ajung unde vor, m-a frapat într-o măsură și mai mare faptul că nici femeile puternice nu s-au familiarizat încă prea bine cu gândul că, în multe domenii, ele sunt mai bune,” spune autoarea.

„Scopul meu este acela de a privi cât mai obiectiv posibil aceste avantaje ale femeii și de a arată cum pot fi ele puse în valoare. Noi am cedat prea multă vreme: Acolo unde bărbații se bat cu pumnul în piept, ei nimeresc adesea niște femei cu respectul de sine știrbit. Chiar când dispun de niște posibilități mai modeste, femeile competențe le fac concurență bărbaților.

Citește și:

Numai femeia care își cunoaște atuurile, care șansă de a le opune rezistență. Numai așa ea va rămâne, într-un mod firesc și conștient de sine, pe poziția ei. Nu vreau să fac aici o delimitare între femeie și bărbat, cu atât mai puțîn, să mă întreb care din ei doi este omul mai bun sau mai rău. Intenția mea este aceea de a le face pe femei să simtă ce capacități zac în ele și ce posibilități au, fiindcă atunci ele își vor folosi talentele, vor avea succes și chef de viață. Era cumințeniei s-a încheiat.“

2. Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus de Dr. John Gray

Cartea este unul dintre cele mai celebre manuale al relațiilor de dragoste ale anilor '90 dar se păstrează de actualitate. Această dezvăluie felul în care se deosebesc bărbații de femei în toate domeniile vieții. Și nu numai că cele două sexe comunica diferit, dar ele gândesc, simt, percep, reacționează, raspimd, iubesc și apreciază în mod diferit. Aproape că par să provină de pe planete diferite, vorbind limbi deosebite și având altă nevoie de hrană.

Citește și:

Înțelegerea aprofundată a diferențelor ajută la eliminarea multora dintre frustrările întâmpinate în relațiile cu sexul opus și în încercările de a-l înțelege. Neînțelegerile pot fi spulberate rapid sau prevenite.

Speranțele nerealizate sunt corectate ușor. Când îți aduci aminte că partenerul diferă de ține la fel de mult că cineva de pe altă planetă, poți să te relaxezi și să cooperezi, în loc să te opui și să încerci să elimini diferențele.

3. Inteligența emoțională de Daniel Goleman

Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluție uluitoare în psihologie prin analiza importanței covârșitoare a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Studiul sau ne explică cum, atunci când ne înțelegem sentimentele, situația încare ne aflăm devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macină familia și societatea.
Preluând rezultatele cercetărilor asupra creierului și comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligență. Este binecunoscut termenul de IQ - coeficientul care măsoară inteligență umană înnăscută și care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vieții. O asemenea înțelegere nu explică, de pildă, situațiile în care persoane cu un IQ mediu sau relativ scăzut au cunoscut un mare succes.
De aceea, autorul a deschis calea unei psihologii care acordă un interes egal și inteligenței sentimentelor. Inteligență
emoțională (EQ) presupune în primul rând conștientizare de sine, autodisciplină și empatie. Ea da seama de felul în care ne controlãm impulsurile și sentimentele. Vestea bună este faptul că inteligență emoțională poate fi îmbunătățită.
Deși copilăria este extrem de importantă în punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, ea poate fi îmbunătățită și cultivată inclusiv la vârstă adultă. La zece ani de la apariția primei ediții în limba engleză, studiul inteligenței emoționale a căpătat proporțiile unui domeniu științific autonom în slujba căruia lucrează un numãr impresionant de cercetători folosind cele mai avansate metode tehnologice. Astăzi inteligență emoțională se preda în școli și universități, competențele sale au devenit criterii de angajare sau de promovare în carieră, iar programele de educație pe baza să au devenit punctul de plecare în politicile sociale de prevenire a îmbolnăvirilor sau criminalității.
Toate acestea au început în urmă cu zece ani, de la formidabilă carte a lui Daniel Goleman, Inteligență emoțională.

Citește și:

Photo by Josh Felise on Unsplash

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.