Setari Cookie-uri

7 Teste de viață pe care o relație sănătoasă de iubire le va trece

O relație de dragoste matură, echilibrată, bazată pe respect și susținere reciprocă, pe sinceritate și empatie, reprezintă o relație de cuplu sănătoasă, care are șansa să învingă timpul. Iată câteva dintre cele mai frecvente teste de viață pe care un cuplu puternic le va trece.

7 Teste de viață pe care o relație sănătoasă de iubire le va trece

Testul căderilor

Vor exista situații într-un cuplu, cu precădere în relațiile de lungă durată, când unul dintre parteneri va avea o cădere. Fie își va pierde locul de muncă, fie va cădea pradă unui viciu care strică armonia familiei, fie ambii parteneri traversează o perioadă de criză, de suferință, de război sau sărăcie.

Relațiile sănătoase reușesc să reziste unor astfel de situații și în final comută răul în bine. Acești parteneri au încredere unul în celălalt, acceptă ajutorul celuilalt (mai ales în cazul viciilor și dependențelor), fac echipă cu celălalt și împreună, pas cu pas, fac ca fiecare zi ce trece să fie, pe cât posibil, mai bună. Cei doi nu obosesc în a face eforturi ca viața în doi să redevină ușoară, frumosă, fericită.

Citește și:

Testul ispitelor

Suntem în permanență înconjurați de ispite și curiozități nesănătoase: poate am vrea să știm ce e în telefonul partenerului, poate ascundem o sumă de bani să ne împlinim un vis, poate ascundem altceva, iar uneori întâlnim oameni mai interesanți decât partenerul nostru de cuplu.

Toate acestea sunt capcane. Mai ales ultima. Într-o relație de lungă durată este aproape imposibil ca, la un moment dat, să nu întâlnim pe cineva care, cel puțin la momentul respectiv este mai și mai decât partenerul nostru. Poate cineva e mai deștept, mai frumos, mai bogat, mai empatic, mai tandru, mai aproape și așa mai departe. Dar aceasta nu înseamnă că e timpul să înșelăm sau să ne despărțim pentru partenerul mai și mai.

Citește și:

Dacă alergăm după recorduri, căutând cel mai bun partener, foarte probabil vom sfârși singuri. Căci mereu o să apară cineva și mai și. Ceea ce ne împiedică să construim ceva frumos, valoros, alături de cel drag. Stabilitatea în relații nu înseamnă concurență, înseamnă potrivire.

Testul timpului personal

Fiecare alegem cum vrem să ne trăim timpul acela personal, numai al nostru. În cuplurile sănătoase, partenerii își dăruiesc o parte din acest timp, o fac de la sine, fără să simtă că este un efort. Partenerii care și-au clădit dragostea se caută, se doresc, se acceptă.

teste de viata pe care unele cupluri le trec Foto: SvetaZi/ shutterstock.com

Testul libertății celuilalt

Cunoașteți acele activități pe care ne dorim să le facem în doi? Dar dacă unul dintre parteneri nu dorește sau nu îi place acea activitate, oare este în regulă să îl îngrădim sau să îi reproșăm?

Citește și:

Atunci când relația este clădită pe respect, pe încredere, pe empatie, partenerii își oferă spațiu și libertate unul celuilalt. Libertatea în cuplu este deja un concept mult discutat de către specialiști. Pe caest subiect îți recomandăm să citești și articolul: Libertatea în cuplu: care sunt granițele ei corecte?

Testul perioadelor fericite

Există și perioade în care unuia sau ambilor parteneri le merge foarte, foarte bine. Iată că fix acum acel partener se poate simți puternic și va acționa în consecință sincerității sale interioare. De multe ori se întâmplă ca, în astfel de situații, cel puternic să se despartă de partener. Poate că își dorea aceasta de mai demult și nu putea, poate că acum apar alte persoane la care are acces și consideră că merită să trăiască altfel.

Citește și:

În tot cazul, aceste situații sunt adevărate teste pentru un cuplu. Și doar relațiile construite sănătos trec acest test.

Testul bolii sau neputinței

Cum reacționează partenerul când celălalt se îmbolnăvește, poate din păcate de o boală cronică, suferă un accident, trece printr-o traumă psihică sau are de-a face cu o intervenție chirurgicală?

Aceste momente în care unul dintre parteneri trece printr-o perioadă foarte vulnerabilă reprezintă, de fapt, un moment de criză pentru cuplu.

Cum se rescrie relația celor doi traduce capacitatea lor de a învinge momentul sau... anunță despărțirea.

Testul presiunilor sociale

Societatea ne imponge către diferite modele de a ne trăi viața, acestea variind de la cultură la cultură. Poate că unele familii sunt mai tradiționale și impun aceste reguli tinerilor, poate că unul dintre parteneri dorește să se căsătorească și celălalt consideră că este vorba doar de un act, poate că unul sau amândoi vor copii și nu reușesc să îi conceapă.

Citește și:

Sunt tot felul de probleme și diferențe legate de anumite așteptări pe care le avem de la noi și de la cuplu, așteptări mai degrabă învățate din patternurile societății. În astfel de situații multe cupluri se blochează.

Sursa foto articol: lisima/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
2 Februarie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.