Setari Cookie-uri

Cea mai importantă relație pe care trebuie să o ai în această viață este cea cu tine însăți. Apoi poți spera la iubiri împlinite

Încă de mici ni se induce ideea de prințese care așteaptă prințul salvator, finalul fericit al poveștii fiind „căsătoria”. Dar nimeni nu continuă povestea cu ceea ce se întâmplă după nunta ce durează trei zile și trei nopți. Încă de mici primim ca exemplu relațiile pe care le vedem în jur, acelea în care creștem și încercăm să ne dezvoltăm. Dar nici școala, nici alte „forme de educație” nu ne învață de timpuriu despre valoarea personală. Iată că în zilele noastre tot mai abitir este tratată ideea prin care reușim să avem relații sănătoase, însă acestea încep cu iubirea de sine, cu relația pe care o avem întâi și întâi cu noi înșine. Durerile noastre, frustrările și traumele netratate se vor oglindi mereu în orice relație vom încerca să construim, iar ca orice oglindă, ne vor transmite tocmai acea reflexie de care dorim să fugim. Iată de ce relația cu noi înșine devine cea mai importantă.

Dacă îți dorești o relație de iubire implinitoare și sănătoasă, mai întâi învață să te iubești pe tine

Descoperă valoarea personală

Fiecare om are o valoare personală, unică, aceea ce se reflectă în darul vieții, în talentele sale proprii, în ceea ce este ca ființă.

Toți avem o valoare personală și psihologii o definesc atât de clar și de frumos: o avem încă din clipa concepției și ea reprezintă unicitatea noastră, precum și puterea de a iubi și dreptul de a fi iubiți, alături de imperfecțiunile noastre ce ne fac unici, dar și de toate calitățile cu care ne naștem sau le dobândim.

Poți începe relația cu tine prin a-ți evidenția această valoare personală: ești o ființă unică, plină de iubire, valoroasă, ce ascunzi comori care așteaptă să fie descoperite. Ești o ființă ce meriți bucurie și ai libertatea să alegi ceea ce este mai bun pentru tine.

Citește și:

Nimeni nu îți poate lua această valoare și nimeni nu ți-o poate contesta. Niciun eșec nu te va face o ființă mai puțin valoroasă, căci eșecul aparține unui moment, și nu întregii vieți.

Imaginează-ți că ai avea o facultate de terminat. Eșecurile pot însemna note mai mici, poate chiar restanțe, dar în ansamblu vei absolvi acea facultate, deci scopul final este atins. Iar o notă mai slabă nu înseamnă că ești o persoană „mai slabă”, ci pur și simplu reflectă o experiență dintr-un anumit moment.

Dacă tu nu înveți să te apreciezi și să te iubeșți, vei lăsa loc relațiilor prin care vei atrage persoanele ce caută, chiar și involuntar, aceste slăbiciuni.

relatii sanatoase Foto: DavideAngelini/ shutterstock.com

Când te apreciezi, înveți să pui limite acolo unde simți că poți fi rănită

Să te apreciezi, să te pui pe primul loc în viața ta și să te îngrijeșți din toate punctele de vedere nu înseamnă egoism, ci mai degrabă maturitate emoțională. O maturitate necesară atunci când dorim să construim relații frumoase, valoroase, sănătoase.

Citește și:

Descoperă, pas cu pas, din succes în succes și din greșeală în greșeală, ce anume îți place și ce nu. Ce anume îți aduce bucurie și împlinire, dar și ce anume te rănește sau te ține în loc în evoluția ta.

Doar cunoscându-ți limitele le vei putea trasa, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți. Doar așa vei lăsa în spațiul tău personal să între acele persoane care rezonează cu tine, în cel mai profund sens.

Nu suntem și nici nu trebuie să fim cu toții la fel. Așadar cu unii oameni vei fi pe „aceeași lungime de undă”, dar cu alții nu. Și este bine așa.

Îți recomandăm și aceste cărți privind relațiile sănătoase și iubirea de sine:

De ce este important să te iubeșți întâi pe tine pentru a crea relații sănătoase (de prietenie, amoroase etc.):

Citește și:
  • Vei ști mai bine de ce anume ai nevoie într-o relație și vei ști să ceri;
  • Îți cunoști limitele, ai aflat ce te rănește și nu vei accepta, astfel că nu mai riști să te impici și să rămâi într-o relație care este toxică pentru tine;
  • Te îngrijești mai mult: de starea ta de bine (deci vei fi mai încrezătoare și optimistă), de starea ta de sănătate (când te simți bine, ai energie pentru tot ce îți propui, deci ești productivă și ai succes), de imaginea ta (îți exprimi stilul și ești tu însăți), de sufletul tău și nevoile personale (te îndrepți către împlinire spirituală și nu numai). Chiar dacă te gândești că te pui pe tine pe primul loc în viață ta, acest comportament are efecte pozitive în relații, pe termen lung;
  • ai aflat care sunt nevoile tale și cum să le opții, îți organizezi mai bine timpul și reușești să acorzi mai multe ore relațiilor tale (de iubire, sociale, familiale);
  • știi când să spui Nu și STOP într-o relație;
  • ai piesele potrivite pentru a construi relații sănătoase;

Sursa foto articol: Olga Strel/ shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Februarie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.