Setari Cookie-uri

Printre temele sensibile ale cuplului: Cum să discuți problemele legate de bani cu partenerul tău

Problemele legate de bani pot fi un subiect sensibil și dificil de abordat într-o relație. Totuși, o comunicare deschisă și sinceră despre aspectele financiare este esențială pentru o relație sănătoasă și armonioasă. Îți propunem câteva idei care să te ajute să porți discuții constructive cu partenerul tău și cum să nu cazi în capcana certurilor și reproșurilor.

Identifică problemele care te deranjează în legătură cu banii

Poate că ai dori să oferiți amândoi un buget mai mare unui aspect din viața voastră și să reduceți din altul. De exemplu poate vi se poare o idee bună să creșteți bugetul pentru renovarea și decorarea casei și cel pentru haine să devină mai mic. Dacă partenerul vostru pare că are alte priorități financiare și simți că nu mergeți împreună în același sens, este cazul să abordezi subiectul și să îi explici și punctul tău de vedere.

Este doar un exemplu, însă fiecare cuplu are nevoie de echilibrul său financiar, așadar totul începe prin identificarea problemelor financiare care vă deranjează și credeți că pot fi rezolvate prin schimbări pe care le poate face partenerul de viață.

Citește și:

Verifică dacă problemele tale legate de bani sunt reale și nu sunt tipare învățate

Majoritatea dintre noi învățăm încă de mici un comportament financiar, pe care adesea îl vedem în familie. Dacă suntem obișnuiți să cheltuim bani pe ceea ce ne dorim încă de mici, probabil că așa vom avea tendința și când suntem mari. Dacă am fost obișnuiți cu economii, ca adulți vom aprecia economiile.

Atunci când simți că sunt probleme financiare în cuplu, asigură-te că le privești obiectiv și nu mânată de propriile patternuri învățate.

discutii despre bani in cuplu Foto: LightField Studios/ shutterstock.com

Gândește cu empatie rezolvarea problemelor

Chiar dacă o soluție ar fi ca partenerul să își modifice comportamentul când vine vorba despre modul în care cheltuie banii, totuși este posibil ca el să nu rezoneze neapărat cu optica ta, pentru el alte aspecte ale vieții să fie mai importante.

Citește și:

Tocmai de acees este bine să plecați pe drumul rezolvării problemelor financiare plecând atât de la valori comune, cât și de la prioritățile fiecăruia.

Nu căuta din prima soluția finală

Știm că slutia ideală pentru problemele noastre nu există decât în cazuri absolut excepționale. În rest totul se rezumă la un joc între beneficii și compromisuri.

Acest joc apare și în cazul problemelor financiare din cuplu. Nu încercați să rezvolati totul dintr-o discuție. Începeți cu pași mici, cu schimbări mici, vedeți cum le tolerați, dacă vi se potrivesc, dacă le puteți duce.

Apoi reevaluați și faceți încă un pas spre mai bine. Și tot așa.

Cereți sfatul specialiștilor sau încercați să vă informați din surse sigure

Uneori discuțiile tensionate din cuplu nu se nasc în jurul cheltuielilor, ci în jurul investițiilor.

Citește și:

Dacă nu reușiți să ajungeți la un comun acord, atunci cereți sfaturile unui specialist în dezvoltare financiară (consultant financiar). În general acesta vă analizează dorințele, limitele și vă poate face o serie de propuneri cât mai potrivite pentru voi, la care poate nici nu v-ați fi gândit.

Sau puteți citi bloguri de specialitate și puteți urmări clipuri cu sfaturi financiare utile, care să vă lămurească și să vă răspundă la întrebări.

Doar informați corespunzător puteți lua, împreună, cele mai bune decizii pentru voi.

Sursa foto articol: fizkes/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.