Setari Cookie-uri

Dragă Alma, fostul meu iubit toxic este șeful meu. Cum ies din această situație?

”Am ieșit dintr-o relație toxică care a durat 4 ani, dar problema e că fostul partener este șeful meu direct. A fost o relație care a venit la pachet cu multă durere, suferință, lacrimi și minciuni, iar renunțarea la locul de muncă este foarte dificilă pentru că sunt singură pe lume”.

Draga mea,

Îți mulțumesc că ai avut curajul să împărtășești povestea ta cu noi. Este evident că ai trecut prin momente extrem de dificile și dureroase, și apreciez sinceritatea și deschiderea ta.

În primul rând, vreau să-ți spun că ai făcut un pas extraordinar de important și curajos punând capăt unei relații toxice. Este un act de auto-protecție și de iubire de sine, și merită toată aprecierea.

Înțeleg că situația actuală este extrem de complicată, mai ales având în vedere că fostul tău partener este și șeful tău direct. Primul gând care m-a fulgerat a fost să te încurajez să îți dai demisia ACUM, dar știu foarte clar că piața muncii din România nu e chiar ușor de navigat atunci când ai trecut de o anumită vârstă.

Citește și:

Cu toate acestea, trage spuza pe turta ta. Nu îi mai datorezi nimic acestui om și chiar dacă sună egoist, a venit momentul să te pui pe tine pe primul plan și da, să îți vezi interesul.

Primul lucru pe care l-aș face eu este să trasez niște limite foarte exacte la locul de muncă. De exemplu:

1. Limitează conversațiile la cele strict necesare pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă. Folosește e-mailul sau alte mijloace scrise pentru a comunica, astfel încât să ai un control mai mare asupra interacțiunilor și să rămână o dovadă scrisă a interacțiunilor. NU discuta nimic altceva cu el. Știi deja foarte bine ce are de spus pentru că sunt lucruri pe care le-ai auzit de 1000 de ori până acum. Fii foarte atentă la ce FAC oamenii, nu neapărat la ceea ce îți spun.

Citește și:

2. Stabilește un spațiu fizic sigur. Alege un loc la muncă unde te simți confortabil și în siguranță. Dacă ai un birou, încearcă să îți personalizezi spațiul astfel încât să te simți mai bine. Dacă trebuie să participi la întâlniri, așază-te într-un loc unde ai un sentiment de siguranță și control. De asemenea, ideal e să nu vii niciodată înaintea orelor de program și să nu rămâi după orele de program în clădire. Încearcă să îți faci un orar bine structurat și să îți planifici activitățile astfel încât să reduci la minim interacțiunile neplanificate cu fostul partener. De exemplu, poți programa întâlniri la ore fixe și să îți stabilești momente de pauză într-un mod care să îți ofere un sentiment de control.

Citește și:

3. Documentează interacțiunile: Ține un jurnal al interacțiunilor cu fostul partener, notând datele, orele și natura conversațiilor. Acest lucru poate fi util în caz că situația devine problematică și ai nevoie de dovezi pentru a justifica eventuale plângeri. Sper din tot sufletul că nu vei avea nevoie să fii nevoită să te aperi în acest fel, dar te încurajez să îți păzești spatele. În primul moment în care ai început să te simți constrânsă, amenințată sau șantajată în vreun fel, te rog tare și cu insistență să apelezi la autorități sau ONG-uri ca Centrul Filia ( https://centrulfilia.ro/) .

4. Consultă un consilier de carieră care te poate ajuta să explorezi oportunități alternative și să dezvolți strategii de gestionare a situației la locul de muncă. De asemenea, și cred că lucrul cu care ar trebui să începi, este să îți întinzi antenele și să îți cauți un alt loc de muncă. Înainte de toate, actualizează-ți CV-ul. Fii atentă nu doar la site-urile de recrutare, ci și la grupurile de joburi de pe Facebook. De asemenea, LinkedIn poate fi o varianta foarte bună prin care să începi să îți cauți altceva. Înțeleg faptul că nu poți pleca de pe o zi pe alta, dar te rog din suflet să iei serios în considerare această variantă. Nu trebuie să îți dai demisia azi, dar e imperios necesar să începi să faci demersuri în acest sens.

Citește și:

Mă bucur din tot sufletul că ai căutat sprijin și pe plan personal, pentru că și acest lucru este o dovadă de curaj. Un alt lucru pe care vreau să îl punctez, oricât de dur ar suna, este că dacă ar fi vrut ca situația să se schimbe, în 4 ani a avut tot timpul să o facă. Cu toate explicațiile, dovezile și prezentările în Powerpoint din lume pe care i le poți da unui om, atât timp cât nu va vrea să se schimbe, nu o va face. Nu îi da voie să te țină pe loc.

Nu vreau să crezi că cei 4 ani pe care i-ați trăit împreună au fost irosiți pentru că nu este așa. Știu că e tentant să spui asta la finalul unei relații, dar cu siguranță ai învățat mult. Trage linie și pune pe hârtie toate lecțiile pe care le iei cu tine din această relație, fără să pici în capcana nostalgiei. Ia cu tine toate lucrurile bune pe care le-ai învățat, tot ce ai descoperit despre tine și lasă restul în urmă, cu tot cu acest bărbat.

Citește și:

Spuneai în scrisoarea ta că pare că suferă și plânge după tine. Probabil că nu îi este tocmai ușor nici lui, dar nu ești tu responsabilă să îi reglezi emoțiile. Este un adult autonom, rațional, funcțional care, așa cum ai spus tu, se pregătește să plece într-o călătorie cu altcineva. Separările nu sunt ușoare, dar acest lucru nu înseamnă că nu sunt necesare.

Draga mea, nu mai aștepta și nu îi mai explica nimic. A avut 4 ani la dispoziție să te prețuiască și nu a făcut-o. De acum încolo, pică în sarcina ta să te prețuiești tu și să accepți, în sinele tău interior cel mai profund, că ești demnă și meriți mai mult. Meriți o iubire pentru care să nu negociezi în lacrimi, să nu convingi, să nu renunți la părți din tine, să nu faci sacrificii. Compromisuri da, sacrificii niciodată. Știu că sună clișeic, dar locul din care izvorăște această iubire demnă este inima ta.

Citește și:

Uită-te la tine în fiecare dimineață și repetă-ți că meriți, accepți și ești demnă de o iubire curată.

Te îmbrățișez, îți mulțumesc pentru curajul tău și îți urez să ai puterea să te pui pe primul plan!

______

Dacă ai și tu nevoie de un sfat despre viață, scrie-i Almei pe adresa redacție@kudika.ro cu mențiunea ”Pentru Alma”.


Alma se numără printre primele cititoare Kudika și a crescut în același timp cu noi. S-a alăturat echipei redacționale sub formă de colaborator pentru că vrea să împărtășească din...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Ce am învățat când am fost amantă

Sper să le găsiți la fel de valoroase și… surprinzătoare, așa cum le-am găsit și eu.

1. Calendarul este cel mai bun prieten al tău

Am descoperit că un... Kudika


Avem mai multe suflete-pereche?

Este cineva cu care legătura depășește nivelurile obișnuite ale relațiilor interumane, implicând o armonie perfectă a spiritului și a emoțiilor. Un suflet pereche este acel partener care... Kudika

Dragă Alma, vânez un bărbat căsătorit...

Atracția dintre noi există de ani de zile, dar până acum ne-am abținut pentru că eu am avut o relație. Au fost ani de zile de apropouri, tachinări, mesaje, atingeri mai mult sau mai... Kudika


Când o femeie încetează să mai pună întrebări e pentru că altcineva îi oferă răspunsuri mai bune

Ele sunt cele care măsoară temperatura emoțională a unei legături și, paradoxal, dispariția lor poate fi cel mai puternic semnal de alarmă. Atunci când o femeie încetează să mai pună... Kudika


M-a vrut pentru că sunt frumoasă și deșteaptă, dar nu mă iubește

Recunosc sub anonimat (mulțumesc, Anays, pentru ocazie) că sunt o femeie care, în naivitatea sa, credea că a fost aleasă pentru cine sunt și pasiunea pe care partenerul meu o simte pentru... Kudika

Nu mai deranja femei pentru care nu ești pregătit

Într-o lume ideală, bărbații ar fi capabili să recunoască din timp dacă sunt sau nu pregătiți pentru complexitatea și subtilitatea unei relații adevărate cu o femeie de calibru. Din... Kudika