Setari Cookie-uri

Dragă Alma, știu că iubitul meu mă va cere în căsătorie, dar sunt nesigură de acest pas. Să-l refuz?

Povestea de astăzi e la fel de complicată ca subiectul al treilea de la Bacalaureatul de la matematică. Doar cei care au învățat pot lua zece. Avem un cuplu, amândoi pe la 30 de ani și un pic, care sunt împreună de aproape 2 ani. EA tocmai ne-a scris că știe că EL se pregătește să facă un pas important și să o ceară de soție. În mod normal, nu aș putea decât să mă bucur și să le urez amândurora casă de piatră. Dar ce urez sau ce zic exact când posibila viitoare mireasa spune că nu-și dorește acest lucru și se gândește să-l refuze?

Mereu am fost de părere că o persoană, indiferent dacă e femeie sau bărbat, știe ce alegere să facă din primul moment. Și că dacă încercăm să ne convingem pe noi înșine de anumite situații sau să facem anumite alegeri doar atunci pornim pe un drum nefast care poate risca mai multe probleme și complicații decât în situația inițială.

Totuși, „ascultă-ți intuiția și ai încredere în tine” pare un sfat mediocru, atunci când ecuația e așa îmbârligată. Dacă ai rețineri, înseamnă că undeva ceva te face să ai rețineri, chiar dacă nu poți să-l identifici acum.

Dacă ești sigură de alegere, totul e mai simplu. Dar dacă nu ești, apar întrebările și scenariile:

„Vreau să mă căsătoresc acum cu el, dar mi se pare prea devreme și nu consider că suntem într-un punct potrivit în viață.”

Citește și:

„Nu mă văd în viitor alături de el.”

Toată lumea poate observa că cele două variante, duc cumva la concluzii diferite ale acestei dileme.

O altă problemă e că nici eu, nici o altă prietenă, soră, mamă, mătușă și nici terapeutul nu-ți poate spune: „Da, fată, mărită-te cu el” sau „Nu, fată, lasă-l”. Aceasta este o alegere pe care doar tu o poți face.

Totuși, te pot ajuta cu sfaturi în ceea ce privește procesul de luare a deciziilor și ce aspecte să iei în calcul. Unele aspecte ale relației voastre le știi doar tu, până la urmă, și tu ești cea mai potrivită persoană pentru a-i decide soarta.

Înainte să continuăm, aș vrea să îți mulțumesc pentru încrederea pe care mi-o acorzi împărtășind această situație delicată. Întrebările legate de căsătorie și angajamentele pe termen lung sunt unele dintre cele mai importante decizii pe care le putem lua în viață, iar faptul că te gândești profund la ceea ce urmează este un semn de maturitate și responsabilitate.

Citește și:

Primul pas este o analiză profundă a sentimentelor tale, undeva în liniște, doar tu cu tine.

Primul pas în abordarea acestei situații este să înțelegi profund ce simți și de ce. Emoțiile tale sunt complexe și merită analizate cu atenție. Câteva întrebări care te pot ajuta să clarifici aceste sentimente:

 1. De ce vrei să-l refuzi? Este vorba de lipsa sentimentelor de dragoste, de nesiguranță privind viitorul vostru împreună, sau de alte aspecte personale care te fac să eziti?
 2. Cum te simți în prezența lui? Gândește-te la momentele bune și la cele mai puțin bune pe care le-ați împărtășit. Sentimentele tale sunt mai degrabă pozitive sau negative?
 3. Ce îți dorești pentru viitorul tău? Reflectă la planurile tale pe termen lung și la cum ar putea ele fi influențate de această relație.

Al doilea pas ar fi comunicarea sinceră.

Citește și:

Indiferent de decizia ta, comunicarea sinceră și deschisă cu partenerul tău este esențială. Aflarea adevărului poate fi dureroasă, dar este necesară pentru a construi sau, în unele cazuri, pentru a încheia o relație în mod respectuos. Iată câteva sfaturi pentru a avea această conversație:

 1. Alege momentul potrivit. Asigură-te că aveți suficient timp și că sunteți într-un mediu liniștit, unde puteți discuta fără întreruperi.
 2. Fii clară și directă. Exprimă-ți sentimentele și gândurile fără ambiguități. Este important să nu lași loc de interpretări greșite.
 3. Ascultă-l. Dă-i șansa să-și exprime și el sentimentele și perspectivele. Aceasta nu este doar o conversație unidirecțională.

Al treilea pas este gestionarea reacțiilor.

Citește și:

Este important să fii pregătită pentru diferite reacții. Partenerul tău poate să fie surprins, rănit sau chiar furios. Înțelege că aceste reacții sunt naturale și că fiecare persoană procesează astfel de vești în propriul său mod.

 1. Empatie și răbdare. Fii empatică față de sentimentele lui și arată răbdare în timpul discuției.
 2. Rămâi fermă, dar respectuoasă. Menține-ți poziția, dar fără a fi dură sau insensibilă.
 3. Oferă timp. După o discuție dificilă, este adesea necesar să oferiți amândoi timp pentru a procesa informațiile și sentimentele.

Urmează apoi reflecția ulterioară.

După această conversație, este normal să simți o varietate de emoții, de la ușurare la vinovăție. Este important să îți acorzi timp să reflectezi asupra deciziei tale și să îți gestionezi propriile sentimente.

Citește și:
 1. Înconjoară-te de sprijin. Vorbește cu prieteni apropiați sau membri ai familiei despre ceea ce ai simțit și ai făcut. Sprijinul social este crucial.
 2. Auto-reflecție. Folosește acest timp pentru a reflecta asupra propriilor nevoi și dorințe. Aceasta este o oportunitate pentru creștere personală și auto-cunoaștere.

Refuzul unei cereri în căsătorie nu înseamnă că ai eșuat sau că nu vei găsi dragostea adevărată. Este un pas necesar pentru a te asigura că iei decizii care sunt aliniate și în concordanță cu adevăratele tale dorințe și nevoi. Fiecare relație este o lecție care te ajută să te cunoști mai bine și să îți clarifici ceea ce cauți cu adevărat într-un partener și într-o viață comună.

Îți doresc mult curaj și înțelepciune în navigarea acestei situații. Alegerea de a fi sinceră cu tine însăți și cu partenerul tău este una dintre cele mai curajoase și respectabile decizii pe care le poți lua.

Citește și:

Dacă ai și tu nevoie de un sfat despre viață, scrie-i Almei pe adresa redacție@kudika.ro cu mențiunea ”Pentru Alma”.

Sursă foto: pexels.com


Alma se numără printre primele cititoare Kudika și a crescut în același timp cu noi. S-a alăturat echipei redacționale sub formă de colaborator pentru că vrea să împărtășească din...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Sunt femeie, dar mă port ca un bărbat: după ce mă culc cu tine, nu mă mai interesezi

Unul dintre aceste comportamente este exprimat de femeile care adoptă atitudini aparent masculine în ceea ce privește intimitatea. Ideea că o femeie se poate aventura într-o relație... Kudika


Cele mai norocoase zodii în iubire în luna iulie 2024

Luna iulie 2024 aduce noroc în iubire pentru aceste zodii, fiecare având ocazia de a trăi momente speciale și de a-și îmbunătăți relațiile. Fie că este vorba despre... Kudika

Ce am învățat când am fost amantă

Sper să le găsiți la fel de valoroase și… surprinzătoare, așa cum le-am găsit și eu.

1. Calendarul este cel mai bun prieten al tău

Am descoperit că un... Kudika


Avem mai multe suflete-pereche?

Este cineva cu care legătura depășește nivelurile obișnuite ale relațiilor interumane, implicând o armonie perfectă a spiritului și a emoțiilor. Un suflet pereche este acel partener care... Kudika


Dragă Alma, vânez un bărbat căsătorit...

Atracția dintre noi există de ani de zile, dar până acum ne-am abținut pentru că eu am avut o relație. Au fost ani de zile de apropouri, tachinări, mesaje, atingeri mai mult sau mai... Kudika

Când o femeie încetează să mai pună întrebări e pentru că altcineva îi oferă răspunsuri mai bune

Ele sunt cele care măsoară temperatura emoțională a unei legături și, paradoxal, dispariția lor poate fi cel mai puternic semnal de alarmă. Atunci când o femeie încetează să mai pună... Kudika