Setari Cookie-uri

Jurnal de kudifashionista: Shopping in Londra

In urma cu cateva saptamani am dat o tura prin mall-urile noastre. Mi-am cumparat un sacou de la Zara (superb, fie vorba intre noi) si o pereche de pantaloni cu push up pentru posterior ;)) de la Salsa. Acestia din urma nu sunt subiectul articolului, dar pentru ca stiu ca veti intreba cum sta treaba cu push-up-ul, va spun de pe acum. Functioneaza cu adevarat, schimbarea e chiar vizibila. Pantalonii au o croiala speciala in zona respectiva ceea ce la drept vorbind ii face cam incomozi, dar baba trebuie sa sufere la frumusete

Odata ajunsi acolo, ne-am indragostit. De cottage-urile din drumul care ne-a dus de la aeroport (Luton) catre Londra. De Hyde Park unde ne-au incercuit veveritele, lebedele si ratele. De peluzele lor tunse “la dunga” si de florile plantate cu grija. De strazile de-a-ndoaselea unde aveam tot timpul senzatia ca circulam pe contrasens. De “fish and chips” pronuntat cu pietre in gura. Eh, lista ar putea continua, iar asta o spun cu un mare oftat in inima si cu dorinta inca nestapanita de a-mi face bagajele si de a ma muta maine in Londra. Chit ca as spala vase toata viata si m-ar ploua, optimist calculand, minim 360 de zile pe an.

Am devenit “putin” obsedati de shopping atunci cand am pasit intaia oara in Primark. “Style, quality and affordable prices all rolled into one at Primark” zice (tot cu pietre in gura, probabil) pagina lor de prezentare. Mai pe romaneste, Primark face H&M-ul si C&A-ul sa roseasca de furie. Este acel magazin unde poti sa faci shopping fara sa te uiti la preturi si fara sa probezi. Pur si simplu arunci in cosul de cumparaturi tot ce iti place cum arata. De ce? Pentru ca sunt atat de ieftine incat daca nu iti vin, nu-i nimic, oricum ai iesit in castig si le poti face oricand cadou cuiva caruia i se potrivesc.

Sfat practic nr 2: Nu te incumeta sa returnezi produsele. Te vor trimite la customer service unde vei sta la o coada lunga cat o zi de post. Randul merge foarte greu (spre deosebire de cel de la case care, desi pare interminabil, se termina in doi timpi si trei miscari). Nici la cabine situatia nu-i mai roz. Asa ca varianta cea mai buna este sa faci cadouri ;)).

Ca sa-ti faci o mica idee despre preturi: am cumparat jeansi cu 6 lire, pantofi din piele de vreo 8 lire, rochite de vara superbe cu preturi intre 10 si 13 lire, set sexy de pijama – 6 lire, bluzite semi-elegante – 4 lire, gentute – 6 lire, margele lungi tip perle – 2 lire, bratara asortata – 1 lira. Costumul de baie a fost de-a dreptul “scump” – 10 lire intregi! Dar merita banii!

O achizitie deosebita a fost sutienul tip vesta antiglont (are niste perne de silicon imenseeee) care a costat 5 lire. Am vazut ceva asemanator la Etam. Diferentele de pret se subinteleg.

N-am ratat nici H&M-ul desi, dupa Primark, totul parea scump. Baietii au avut multe de castigat fiindca la H&M aveau reduceri la camasi – 7 lire bucata. Si-au luat vreo 20. Eu am plecat cu o rochita superba pe care o ochisem intr-o poza cu Emma Watson. A fost cel mai scump obiect pe care l-am cumparat din Londra – 25 lire.

Camden-ul ne-a lasat cu gura cascata. E un soi de oras in oras, un taram al tinerilor, un soi de Rai cu tarabe, magazinase mai mult sau mai putin cochete, baruri si cluburi. Zona cea mai interesanta - Stables Market - este construita, din cate am inteles, pe zona fosturilor grajduri regale. In locul cailor acum gasesti hainute vintage si hand made. Alt punct important este Aleea Designerilor pe care o gasesti imediat pe dreapta ;)) dupa cel mai cool club din zona – Cuban.

De pe la ora 17:00, in fata la Cuban, tinerimea se stransese (pe ploaie, pe vant) la tinuta de soi, vorba povestii, nici imbracata si dezbracata, pentru a se aseza cuminte la coada pentru intrarea in club. Nu stim la ce ora incepeau oamenii sa intre propriu-zis, suspectam doar ca asteptarea merita.

Sfat practic nr 3:
Transportul ustura. Daca gasesti cazare in centrul orasului poti merge pe jos aproape peste tot. Dar pana in Camden, piciorul iese din discutie. O calatorie cu metroul/autobuzul in zona centrala costa 4 lire. Cu cat te departezi de centru, pretul creste. V-am spus ca doare. Dar exista variante. Poti cumpara cu 3 lire de la bun inceput un card Oyster care iti ofera reduceri de transport (o calatorie devine cam 1.5 lire), sau iti poti concentra toate drumurile lungi intr-o singura zi, situatie in care devine avantajos sa cumperi un TravelCard care costa cam 8 lire dar poti calatori nelimitat toata ziua.

Dar sa revenim la haine. In Camden preturile nu erau chiar la fel de mici pe cat ne-am astepta. Desigur, dupa Primark, niciun pret nu a mai fost la fel vreodata. Ne-am topit dupa magazinele pline de danteluri si matasuri. Rochite de vara din material fluide isi vanturau volanele pe sub nasul nostru; Pulovere cu aplicatiii care mai de care mai uschite ne imbiau sa le cumparam; Esarfe… Dumnezeule ce esarfe ne-am luat!; Pantofi (inca mai rad cand imi vad in poze cizmele de ploaie); brose, bijuterii, fake-uri de toate natiile si culorile, cani si canute, statuete, sticle goale vopsite, trompete, taboluri, geamantane hand made, umbrele, bijuterii, mobila, antichitati… ok, ai prins idea, gasesti orice. Bani sa ai. Cam cati? Cat te lasa sufletul, de cumparat sigur vei gasi ce sa-ti iei. Eu am cheltuit cam 70 lire in Camden, bani tocati cam in felul urmator: rochita cu volane din matase – 20 lire. Esarfa crosetata cu dantela – 10 lire. Doua tablouri preppy – 10 lire bucata. O cutie de bijuterii in forma de geamantan – 15 lire.

Sfat practic nr 4: Ia-ti bani cash. Noi n-am gasit decat un singur bancomat in tot Camden-ul si acela era stricat.

Sfat practic nr 5: Negociaza. Esarfele noastre costau intre 15 si 20 lire bucata in functie de locul si momentul in care intrebai, dar le-am luat cu 10 fiindca ne-am cumparat fiecare cate una.

Sfat practic nr 6: Daca totusi nu ai buget de cumparaturi, Camden merita vizitat fie si numai pentru a casca gura. Bazare avem si noi dar nu ca acesta.

Soho si Oxford Street sunt alte doua zone care merita toata atentia unei fashioniste veritabile. Oxford Str este plina de magazine in orice directie te-ai uita. Eu am numarat trei H&M-uri in aceasta zona, dar e posibil sa fi ratat vreunul. In vitrina reprezentantei Burberry am cascat gura cu jind, iar mai apoi, ca sa-mi calmez durerea, am intrat la Dorothy Perkins de unde mi-am luat la reducere o brosa identica cu brelocul pe care l-a primit Carrie de la asistenta ei in Sex and the City – filmul. A costat 1 sau 2 lire, nu-mi mai amintesc exact.

Incapabila sa ma stapanesc, dar cu cardul cam golit, am facut o mica oprire si la magazinul de cosmetice MAC din Soho (cand vor ajunge si la noi aceste comori?!). Mi-am refacut stocul de mascara (desi nu toata lumea e de acord cu mine, eu ma inteleg bine cu ele) – 12.5 lire si blush (sunt cele mai bune blush-uri din lume) 16.5 lire. Ok, stiu, imi luam jumatate de Primark cu banii astia, dar credeti-ma pe cuvant, MAC face toti banii!

In cazul in care va intrebati daca am prins cumva perioada reducerilor, raspunsul este nu. Reducerile se desfasoara in ianuarie si iunie-iulie . Ne intalnim in Londra, da?

Oana

PS: ne-ar prinde bine niste povesti asemanatoare, asadar nu ezitati sa ne scrieti experientele voastre de shopping din tara si din strainatate pe adresa office@kudika.ro



Kudika
14 Mai 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.