Setari Cookie-uri

Bosch: bucataria va deveni noua sufragerie

Un studiu realizat recent de grupul de cercetare de piata GfK, in numele Bosch Electrocasnice, a confirmat o noua tendinta in materie de design interior si obiceiuri casnice.

"Bucataria este din ce in ce mai mult considerata centrul vietii sociale", explica dr. Hartmut Haußermann, profesor de sociologie la Universitatea Humboldt din Berlin. "Este locul in care oamenilor le place sa stea de vorba in timp ce gatesc, muncesc, fac curat si mananca. Trecute sunt vremurile in care totul gravita in jurul pregatirii mesei". Potrivit sociologului, gatitul a devenit un eveniment social. "Avand in vedere ca suntem mereu pe fuga si nu ne ramane prea mult timp pentru a relationa cu ceilalti, simtim o mare nevoie de a imbina munca cu placerea. De pilda, in timp ce pregatim cina, putem vorbi despre evenimentele de peste zi cu familia sau cu prietenii."

Haußermann mentioneaza noul rol al femeilor in societate ca un alt motiv al transformarii bucatariei dintr-o incapere inghesuita, facuta pentru munca, intr-un spatiu central al vietii. "Pe vremuri, femeile aveau un rol bine definit, acela de gospodine. In zilele noastre insa se pune mai multa presiune asupra femeilor pentru a indeplini mai multe sarcini: sa mearga la serviciu, sa aiba grija de copii si – mai presus de toate – sa aiba grija de locuinta. " Familiile moderne folosesc astfel la maximum orice secunda petrecuta in familie, transformand prepararea mancarii intr-un moment de liniste si socializare.

Tot viitorologii au remarcat o tendinta clara in ultimii zece ani: odata cu disparitia planului de incapere traditionala, bucataria preia din ce in ce mai mult din caracteristicile sufrageriei. "La inceputul secolului al XIX-lea, casele inca aveau nise pentru gatit, spalat si dormit", explica Harry Gatterer, director al Institutului de Viitorologie din Austria. Odata cu cresterea avutiei industriale, aceste nise au devenit camere. Avand incaperi separate pentru bucatarie, baie, dormitor, sufragerie si camera copilului, oamenii aveau impresia tot mai pronuntata de individualitate.

"In viitor, si designul spatiului de locuit va deveni mai modular si individual", prezice Gatterer. Intrucat bucatariile vor insemna mai mult decat pana acum, ele vor trebui proiectate diferit. "Clientii de azi se asteapta ca lucrurile sa se schimbe potrivit necesitatilor lor, nu viceversa." Oamenii mai in varsta, de exemplu, doresc elemente care sa fie usor de folosit, in vreme ce generatiile mai tinere vor un design interesant.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Martie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.