A inceput sarbatoarea Dansului Contemporan: eXplore dance festival

A inceput sarbatoarea Dansului Contemporan: eXplore dance festival
Kudika
3 Octombrie 2011

eXplore dance festival este unul dintre cele mai valoroase festivaluri din tara, iar de anul acesta, festivalul primeste o pregnanta valoare europeana, datorita recunoasterii Comisiei Europene, care isi ofera sprijinul pentru organizarea acestui eveniment.

Pret de 16 zile, (incepand cu 1 octombrie) vor fi prezentate exclusiv spectacole internationale de dans si permormance dar si filme de dans. Un rol aparte in programul festivalului il ocupa workshopurile de dans sustinute de coregrafi de talie internationala, prezenti cu spectacole in cadrul eXplore dance festival #6.

Maratonul evenimentelor a inceput sambata la MNAC(Muzeul National de Arta Contemporana) cu spectacolul "1: songs", realizat de Nicole Beutler (Olanda). Nicole este coregraf, curator si performer. Locuieste si creeaza in Amsterdam, unde este stabilita din 1993. Creatiile sale se situeaza la intersectia dintre dans, performance si arte vizuale.

Compozitia muzicala a spectacolului poarta semnatura lui Gary Shepherd, un colaborator fidel al lui Nicole, iar in spectacol o putem urmari pe Sanja Mitrovic (Serbia/Olanda), o alta coregrafa importanta a scenei de dans contemporan din Europa.
1: Songs

De altfel, Sanja Mitrovic este prezenta in eXplore dance festival #6 si cu o productie proprie - "A Short History Of Crying". Reprezentatia va avea loc duminica, 2 octombrie 2011, ora 19:00, la Muzeul National de Arta Contemporana.

"A Short History of Crying" este o investigare a fenomenologiei lacrimilor si atinge teme precum memoria, emigratia si moartea. De-a lungul istoriei, plansul a fost conectat cu viziuni culturale asupra genului, varstei sau clasei sociale si perceput ca un limbaj non-verbal comun prin care comunicam emotii complexe si adesea contradictorii. In acest spectacol Sanja Mitrovic lanseaza interogatii cu privire la mecanismele culturale ale expunerii emotiilor.

Sanja Mitrovic este regizoare de teatru, coregrafa, performer si scriitoare. Provine din Serbia dar in 2001 a emigrat in Olanda si s-a stabilit la Amsterdam. Este fondatoarea Stand Up Tall Productions (2009). In ultimii ani, creatiile sale au fost prezentate in Europa si in lume, primind reactii elogioase din partea criticii. In 2010, Theatre Instituut Nederland i-a acordat presigiosul premiu BNG The Best Young Theatre Director Prize pentru productia sa "Will You Ever Be Happy Again?".

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri