Setari Cookie-uri

CPE lanseaza studiul "Sperante, la vanzare"

CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate lanseaza "Sperante, la vanzare", o cercetare calitativa privind traficul de persoane in vederea exploatarii sexuale in Romania si Italia, in perioada 2007-2011.

Comunicat de Presa

Analiza face parte din proiectul ”AnimaNova - Integrare pe piata muncii pentru persoanele traficate”, proiect finantat din Fondul Social European, prin POSDRU si implementat de catre CPE în parteneriat cu 5 organizatii din Italia si cu Federatia Filantropia.

Scopul raportului este acela de a dobandi o mai buna întelegere a dinamicii si a caracteristicilor fenomenului de trafic de persoane în Romania, în general, si a traficului în vederea exploatarii sexuale, în special, în perioada post-aderare la Uniunea Europeana.

„Cercetarea ofera informatii despre factorii de vulnerabilitate care cresc riscul de trafic. In multe dintre cazurile la care am avut acces, a fost vorba, dincolo de lipsa oportunitatilor economice, de existenta unor familii disfunctionale. In aceste familii, abuzul si violenta împotriva femeilor si a copiilor, lipsa de afectivitate si de îngrijire fizica si emotionala s-au ”normalizat”, au devenit parte fireasca din viata. Insa acestea au consecinte negative foarte puternice la nivelul adolescentelor si tinerelor cu varste cuprinse între 14 si 25 de ani, grupul cel mai afectat de exploatare sexuala în prezent”, a declarat Livia Aninosanu, Directoare de Programe a CPE.

Citește și:



Statistici privind victimele traficului în Romania

Conform Agentiei Nationale Împotriva Traficului de Persoane, rezultatele Analizei privind situatia victimelor identificate în primul semestru din 2011 arata ca:
• fenomenul este în crestere, numarul victimelor identificate fiind cu 29% mai mare fata de cel al victimelor identificate în 2010, raportat la aceeasi perioada;
• jumatate dintre victimele exploatate sexual au fost minore;
• victimele cu varsta între 14-25 ani sunt predominant femei exploatate sexual, iar cele cu varsta între 25-40 ani sunt predominant barbati exploatati prin munca;
• 34% din totalul victimelor identificate au fost exploatate intern, în Romania; principalele tari de destinatie pentru traficul extern au fost Spania, Germania, Italia, Cehia si Grecia;

Citește și:

• recrutarea s-a produs în special prin relatie directa cu traficantii, acestia fiind parte a retelei specifice de “suport” a victimelor, respectiv cunostinte, prieteni, vecini, rude;
• principalele modalitati de constrangere au fost: abuzul emotional (24% cazuri), abuzul fizic (23% cazuri) si abuzul sexual (19% cazuri).

Vizionare placuta


Kudika
10 Mai 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.