Setari Cookie-uri

Paradoxul sistemului de sanatate din Romania

Pacientii ale caror drepturi sunt constant incalcate nu stiu cum sa se apere

comunicat de presa:

Intr-o tara in care stirile prezinta zilnic cazuri in care oamenii sufera sau mor in spitalele din Romania din cauza unor diagnostice gresite, a unor tratamente nepotrivite sau din cauza lipsei medicamentelor si echipamentelor de baza, este ciudat ca romanii fac inca foarte putin sau chiar nimic, pentru ca drepturile sa le fie respectate.

Intre 2006-2011, Comisia de Disciplina a Colegiul Medicilor din Romania a avut de analizat 725 de cazuri in care 916 doctori au fost acuzati de malpraxis; dintre acestia, 198 au fost sanctionati. Numarul doctorilor reclamati la Colegiul Medicilor din Romania a crescut de la 112 in 2006 la 187 in 2011. Dintre acestia, numai 11 au primit interdictie de a practica medicina. Aceste cifre nu indica insa in niciun fel numarul cazurilor care nu au fost raportate, ce poate ajunge la ordinul zecilor de mii.

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

In acelasi timp, in Regatul Unit al Marii Britanii,una dintre cele mai dezvoltate tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste sistemul de sanatate, peste 8.500 de medici au fost raportati pentru erori medicale. Aceasta demonstreaza ca romanii inca nu au o educatie corecta in ceea ce priveste drepturile pacientilor si trebuie sa isi creeze obiceiul de a cere ceea ce li se cuvine intr-un sistem medical defectuos. Romanii nu denunta si nu fac plangeri.

Numarul mai mare de erori medicale inregistrate in Marea Britanie comparativ cu Romania demonstreaza ca locuitorii din Europa de Vest sunt mai educati in legatura cu drepturile lor medicale si de asemenea, ca au la dispozitie mecanismele legale pentru a se apara. Pe de alta parte, romanii inca nu au un sistem legal bine dezvoltat care sa ii ajute sa isi revendice drepturile cu usurinta.

Citește și:

Educatia in zona culturii medicale si drepturilor sociale a fost mereu o procovare in Romania. MediHelp promoveaza programe europene de preventie si protectie si ofera asigurari de sanatate care permit accesul in cele mai bune institutii medicale din lume. In toate tarile vestice, nivelul educatiei medicale a populatiei a determinat dezvoltarea pietei si acesta este principalul scop pe care il avem si pentru Romania”, spune Zahal Levy, Presedintele MediHelp International, cel mai important furnizor de asigurari private de sanatate din Europa Centrala si de Est.

Sistemul asigurarilor private de sanatate, care ofera libertate de alegere si acces la servicii medicale private internationale, este o alternativa valida pentru a satisface nevoia romanilor pentru servicii medicale de calitate. Acestia pot accesa planuri de asigurare privata de sanatate incepand de la doar 11,05 euro/luna, care acopera costurile legate de spitalizare in cele mai bune spitale si clinici din Europa sau din lume.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Februarie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.