Setari Cookie-uri

Elevii romani utilizeaza tehnologiile digitale pentru a revolutiona medicina

Medicul viitorului, un prototip construit de un elev roman in cadrul programului educational Tech School

comunicat de presa

Chirurgia robotica este unul dintre domeniile de viitor ale tehnologiei cu impact in lume – in tara noastra s-au efectuat pana in prezent peste 600 de operatii ce utilizeaza aceasta tehnologie .

Numarul acestora si capacitatea de a realiza operatii la distanta ar putea creste exponential in urmatorii 5 ani datorita proiectului mainii bionice, realizat de elevul roman Constantin Voiniciuc. Astfel, utilizarea noilor tehnologii cu impact in medicina, energie sustenabila sau educatie digitala devine esentiala pentru avansarea si inovarea in aceste domenii.

Programul educational Tech School, initiat de UPC Romania in 2012, a anuntat cei 4 castigatori ai competititiei nationale de proiecte, ale carei premii au o valoare totala de 18.000 EURO.

Premiile constau in bugete alocate pentru implementarea proiectelor clasate pe primele trei locuri si o excursie in tabara organizata de NASA – premiul special acordat unui proiect de astronomie. „Robo Hand”, proiectul mainii bionice realizat de Constantin Voiniciuc, este marele castigator al primei editii Tech School.

Citește și:

Prin amplificarea fortei si controlului mainii robotice, Constantin poate determina transformari la nivelul chirurgiei romanesti, mana robotica putand fi un prototip utilizat pe scara larga in operatiile de extrema precizie si in domeniul telemedicinei in interventiile de la distanta.

Bugetul de 7.000 EURO pe care l-a castigat il va ajuta pe Constantin Voiniciuc, elev in clasa a XII-a in Botosani, sa dezvolte si sa implementeze o versiune avansata a prototipului la care lucreaza deja din timpul competitiei.

Costin Costea, elev in clasa a X-a in Slobozia, creatorul tricoului de la care iti poti incarca telefonul mobil, are, de asemenea, un prototip in lucru.

Modul in care generatia actuala percepe si utilizeaza energia conventionala poate fi transformat definitiv prin dezvoltarea acestui tip de inventi”, spune Costin.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Februarie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.