Setari Cookie-uri

Numarul pacientilor cu boli inflamatorii intestinale a crescut de 5-10 ori comparativ cu 2002

Conform estimarilor specialistilor, in Romania, numarul total al persoanelor care sufera de BII in 2013 este de 5-10 ori mai mare comparativ cu anul 2002.

Rozalina Lapadatu, Presedintele APAA, declara: „Bolile inflamatorii intestinale schimba viata pacientilor din toate punctele de vedere, atat fizic si psihic, dar si la nivelul vietii profesionale si personale. Pacientii cu BII se considera o povara pentru familie si pentru societate, iar pentru ca multi dintre ei nu mai pot munci, devin o povara pentru intregul sistem. Prin aceasta carte, ne-am dorit sa fim alaturi de pacienti si sa le impartasim povestea si altora care trec printr-o experienta asemanatoare si sa le aratam ca se poate lupta cu boala, ca exista speranta si ca pot avea din nou o viata normala, daca nu renunta si urmeaza tratamentul corect si adecvat.

Cu fiecare zi care trece, observ o imbunatatire privind starea mea de sanatate, pentru ca medicii si pacientii pe care i-am cunoscut prin intermediul APAA au facut posibil un lucru care pentru mine era deja pierdut: mi-au redat sanatatea si pofta de viata. Normalitate inseamna sa nu ramai prizonierul durerii tale si bolii, ci sa-ti doresti din tot sufletul sa mergi mai departe si sa nu te lasi batut, pentru ca pana la urma poti sa te bucuri de viata chiar daca esti bolnav. Eu sunt un exemplu viu in acest sens”, spune Maria – pacient BII, unul dintre autorii cartii.

Citește și:

Lansarea cartii „Autografe pe curcubeu” face parte din campania „Doar optimismul e contagios!”, campanie desfasurata de APAA pentru pacienti pe tot parcursul anului 2013, cu scopul de a atrage atentia asupra afectiunilor autoimune si asupra faptului ca acestea nu sunt contagioase, dar si sa-i ajute pe pacienti sa accepte boala si sa acorde mai multa importanta starii de spirit pozitive, pentru a avea o viata normala.

Despre BII – informatii statistice

Bolile inflamatorii intestinale (BII) sunt afectiuni cronice ale tractului gastrointestinal, cele mai des intalnite fiind boala Crohn si rectocolita ulcero hemoragica. Acestea sunt caracterizate prin perioade active - cand simptomele sunt puternic resimtite de pacienti, si perioade de remisie a bolii - cand simptomele dispar sau se manifesta la o intensitate mai mica.

Citește și:

Aproximativ 70% dintre pacientii cu BII au intampinat dificultati in a-si mentine relatiile de prietenie sau de familie sau in a-si face altele noi si 43% au fost nevoiti sa isi ajusteze activitatea la locul de munca, lucrand cu jumatate de norma sau de acasa, conform datelor unui studiu realizat la nivel european in anul 2011.

Conform studiului, 83% dintre pacienti, chiar si in perioadele de remisie ale bolii, se simt obositi, slabiti si indeplinesc cu dificultate chiar si cele mai usoare activitati zilnice.

BII pot fi asociate cu aparitia unor altor afectiuni, precum cele ale ochilor, articulatiilor sau pielii. Jumatate dintre pacientii cu BII experimenteaza frecvent recidive ale bolii si de multe ori manifesta si alte afectiuni intestinale.

Aproximativ 53% dintre pacientii cu boala Crohn au nevoie de spitalizare la 10 ani de la diagnosticare, 30-50% dintre pacienti au nevoie de interventii chirurgicale si pana la 20% dintre acestia necesita o a doua operatie in 5-10 ani.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Mai 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.