Tot ce trebuie sa stii despre stomatita

Tot ce trebuie sa stii despre stomatita
Kudika
2 Septembrie 2014

Stomatita este o inflamatie a cavitatii bucale si se prezinta intr-o multitudine de manifestari

Aceasta poate fi provocata de mai multe cauze: alergii, infectii sau afectiuni ale organelor intene. Stomatita este o afectiune dureroasa, asociata cu roseata, sângerari si umflaturi ale zonei afectate. Dr. Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al Clinicii Dr. Ion Melnic ne vorbeste despre stomatita, cauzele aparitiei, simtome si tratamente.dr melnic

“Stomatita este o afectiune care se poate dezvolta in orice etapa a vietii, includem aici si copilaria. La copii, se pot observa frecvent forme de stomatita herpetica, cauzata in special de virusul herpes simplex, dar si stomatita aftoasa. Stomatita herpetica se poate transmite prin schimbul de alimente sau prin sarut, insa cea aftoasa nu este contagioasa”, spune Dr. Melnic.

Cauzele care duc la dezvoltarea stomatitei sunt diverse, printre care se numara alergiile, virusul herpes simplex, micozele, cancerul bucal sau imunitatea scazuta. Dr. Melnic insista asupra faptului ca inflamatiile alergice ale cavitatii bucale au caracter indiviual si se manifesta diferit de la persoana la persoana, fiecare avand alergenii fata de care este sensibilizat. Asadar, atat simptomele, cat si tratamentele stomatitei depind in mod direct de cauza care a dus la aparitia afectiunii.

Stomatita se caracterizeaza prin durere si prin prezenta unor ulceratii la nivelul cavitatii bucale. In functie de tipul ei, stomatita prezinta diverse simptome. Stomatita herpetica se manifesta prin febra insotita de aparitia unor vezicule sau ulceratii la nivelul cavitatii bucale, gingii umflate, salivatie excesiva, dificultate la inghitire, respiratie urat mirositoare.

Stomatita aftoasa se prezinta prin simptome precum senzatia de arsura sau furnicaturi in cavitatea bucala inainte de aparitia altor manifestari, leziuni pe membrana mucoasa a cavitatii bucale, leziuni ce se transforma in ulceratii, dificultate la inghitire, respiratie urât mirositoare.

In tratamentul stomatiei, Dr. Melnic nu recomanda antibioticele. Tratamentul este simptomatic, scopul acestuia fiind acela de reducere a durerii si sporirii remiterii leziunilor de pe mucoasa bucala. Pentru durere se recomanda analgezicele, iar pentru a grabi vindecarea se recomanda igiena orala corespunzatoare si consumul de lichide.

De asemenea, trebuie evitate alimentele foarte reci sau fierbinti, alimentele picante, sarate sau acide care pot cauza iritatia exagerata a mucoasei bucale. Recuperarea completa dureaza intre 10 si 20 de zile.

foto prima pagina shutterstock

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri