Setari Cookie-uri

ELITE ART GALLERY prezinta expozitia SUVENIR DE BUCURESTI - De la nostalgii interbelice la obiect contemporan

Proiect cultural finantat in cadrul programului cultural Bucuresti 555

comunicat de presa

ELITE ART GALLERY prezinta in perioada 13-26 octombrie, 2014 Expozitia SUVENIR DE BUCURESTI - De la nostalgii interbelice la obiect contemporan – proiect finantat in programul Bucuresti 555, de catre ARCUB si Consiliul General al Primariei Bucuresti. Proiectul Suvenir de Bucuresti isi propune sa aduca in fata publicului, prin obiecte de arta, specificul si atmosfera Municipiului Bucuresti.

Incepand din 2010, ELITE ART GALLERY a dezvoltat Proiectul SUVENIR DE BUCURESTI in diverse maniere: concurs de creatie, implicand studenti ai Universitatii de Arte Bucuresti si tineri artisti, expozitii bianuale tematice denumite Suvenir de Bucuresti, expozitii intinerante in Bucuresti si Sibiu, organizand pana in prezent 14 evenimente, ce au in comun acelasi tel- promovarea valorilor cultural- estetice ale Bucurestiului.

Citește și:

Sub egida aceleiasi titulaturi devenita Marca Inregistrata, in 2014 ELITE ART GALLERY duce mai departe proiectul SUVENIR DE BUCURESTI cu extensia - De la nostalgii interbelice la obiect contemporan implicand cinci artisti profesionisti intr-un demers creativ ce are drept repere istoria, specificul si atmosfera Bucurestiului pentru a crea obiecte bidimensionale, tridimensionale sau multimedia, in tehnici si viziuni diferite, ce au calitate estetica si artistica, ce definesc si descriu cu originalitate si unicitate Bucurestiul.

Cautand diverse moduri de a reprezenta Bucurestiul sub forma unui obiect artistic, cei cinci artisti au creat, fiecare in functie de specializarea sa, cate trei suveniruri: Mihai Alexandru Ariciu - ceramist, Catalin C. Botezatu - grafician, Vasile Corlatan - gravor, Vera Dan - pictor, Ana Ponta - artist textilist.

Citește și:

Lucrarile mele sunt din lut ars si, intocmai ca niste artefacte arheologice, incearca sa dea marturie despre o epoca care, desi a facut "cariera", este foarte actuala. Astfel, Bucurestiul este amestecul si pestritul, dar si modernul si mondenul, cele doua personaje ale mele incercand sa fie la moda, dar si desuete. Bineinteles ca ele trimit la atmosfera creata de Caragiale, insa vor sa aduca un plus de ludic si ceva de vis, mai multa nostalgie decat umor” declara ceramistul MIHAI ALEXANDRU ARICIU despre creatiile sale din cadrul proiectului.

CATALIN C. BOTEZATU, arhitect de profesie, grafician prin vocatie, a propus in cadrul proiectului trei acuarele care indeplinesc exigente rigori artistice: Proiectul “Suvenir de Bucuresti – De la nostalgii interbelice la obiect contemporan” mi-a oferit prilejul de a deosebi “suvenirul...de oriunde” ca reflex turistic al trecerii grabite, de acel suvenir- amintire - memorie, ca proces, el insusi creator de valori, si totodata, prin tematica sa generoasa, mi-a dat ocazia regasirii unor “daruri” uitate, nepretuite si neglijate in chip proletcultist.

Citește și:

Gravor cu experienta, VASILE CORLATAN ne descrie din tainele gravurii, in care a realizat cele trei abordari de suvenir: Tehnica gravurii acvaforte este o tehnica laborioasa cu multe etape de care depinde rezultatul final; acest aspect m-a atras, mai ales faptul ca trebuie sa elaborezi in etape o lucrare si abia dupa ce treci de toate aceste etape vezi ce-ai realizat (..) Gravura s-a dezvoltat tocmai ca tehnica de a reproduce sau a ilustra, ea a jucat rolul pe care il joaca astazi fotografia, ilustrand carti si reviste, vedutele au avut rolul pe care astazi il au cartile postale, chiar si portretele individuale sau de grup circulau tot prin intermediul gravurii.”

VERA DAN, artist plastic din Cluj, ne marturiseste: Ador centrul vechi al Bucurestiului, simt parfumul de alta data, cand lumea iesea pe strazile strajuite de vitrine cochete, umbrite, decolorate marchize deasupra carora tronau reclame fascinante: "Postavaria Universala", "Fratii Bayer", "Parfumeria Cionga", "Casa de moda Colibri", "La Wilhelmtell", "Dantelaria Bruxelles" ...Una din lucrarile mele este chiar o reprezentare a strazii Lipscani, la inceput de secol XX. Am incercat sa redau atmosfera acestei strazi, in viziunea mea, intrand in pielea unui personaj care tocmai trece visator pe trotuar. Atmosfera este calda, emana bucurie, nostalgie, iar pentru mine, o ocazie minunata sa-mi pun imaginatia la incercare.

Citește și:

ANA PONTA vine cu propuneri tridimensionale si bidimensionale in tehnici textile mixte. Artista se joaca cu materialele, creand poate cele mai spectaculoase obiecte realizate in proiect deoarece personajele sale, papusi, sunt supradimensionate, sunt particularizate prin trasaturi cusute sau pictate. Lumea sa de poveste duce mai departe ideea de suvenir ajungand la partea aplicata a acestui proiect, anume crearea unor obiecte cu utilitate care poarta simbolurile gasite de artist ca reprezentative pentru Bucuresti.

Expozitia SUVENIR DE BUCURESTI - De la nostalgii interbelice la obiect contemporan - poate fi vizitata in perioada 13- 26 octombrie 2014, in fiecare zi de luni pana vineri de la ora 11:00 la ora 19:00, iar sambata de la ora 11:00 la ora 17:00, la ELITE ART GALLERY din strada Academiei, nr.15, sector 1, Bucuresti.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Octombrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.