Setari Cookie-uri

Barbatii, cei mai activi cumparatori online in Romania

66% dintre romanii care fac cumparaturi online sunt barbati si doar 34% femei, spre diferenta de vecinii nostri bulgari si unguri, unde femeile sunt mai active in acest domeniu. Conform unui studiu Compari.ro realizat la inceputul lui 2015 de GKI Digital, cumparatorii online din Bulgaria sunt in proportie de 58% femei si 42% barbati, iar cei din Ungaria 51% femei si 49% barbati.

Comunicat de presa

Studiul despre Romania a fost realizat pe un esantion de 900 de persoane, cel din Bulgaria pe 700 de persoane, iar cel din Ungaria pe 2.000 de persoane. Rezultatele arata diferente semnificative si cu privire la produsele achizitionate online: romanii achizitioneaza cu preponderenta electronice - componente pentru calculator, telefoane mobile, tablete si produse electronice precum televizoare, console de jocuri, cititoare de carti electronice. Bulgarii cumpara aproape in proportii egale electronice si articole vestimentare, iar ungurii achizitioneaza o gama mai varianta de produse: electronice, carti, articole vestimentare si electrocasnice.

In ceea ce priveste obiceiurile de cumparare ale romanilor, in urma studiului au rezultat 6 profile de cumparatori in mediul online: Expertii (29%) - cei care cunosc cel mai bine acest sistem, Cautatorii de reduceri (18%) - cei care urmaresc ofertele, Cei care verifica (16%) - cei care analizeaza cel mai mult ofertele, Incepatorii (13%) - cei care abia au inceput sa cumpere online produse, Cumparatorii ocazionali (12%) - cei care cumpara ocazional si Aventurierii (12%) - cei deschisi la noi experiente. Inainte de a face o achizitie, majoritatea aleg ca sursa de informare principala site-urile de comparare a preturilor, urmate de magazinele online de unde isi cumpara direct produsele.

Citește și:

"Achizitiile online ne ofera mobilitate si acces la o paleta larga de produse si servicii, de aceea in ultimii ani au inregistrat o dezvoltare semnificativa in Romania; acest studiu reprezinta un prim pas pentru a cunoaste cat mai bine consumatorul din online si obiceiurile sale de cumparare" a declarat Melinda Banyai, Senior Account Manager Compari.ro.

Aproape 30% dintre romanii care fac achizitii online se incadreaza in categoria Experti, fiind cei care cunosc cel mai bine serviciile online, metodele de plata si de livrare si care prefera cumparaturile online deoarece le considera usor de gestionat si ofera un pret avantajos.

Expertii sunt cei care au cel mai mult incredere in acest sistem, care achizitioneaza tipuri diverse de produse, in mod constant si intr-un timp foarte scurt, si care se informeaza in prealabil din mai multe surse. Acest tip de cumparator online este reprezentat in preponderenta de barbatii cu varstele cuprinse intre 30 si 49 de ani, care traiesc in mediul urban si care prefera magazinele cu o gama diversificata de produse. 36% dintre acestia au cumparat produse online de peste 10 ori in ultimul an.

Citește și:

Pentru Cautatorii de reduceri obiceiurile de cumparaturi sunt determinate de ofertele pe care le gasesc si de aceea fac cumparaturi in mod spontan, dar dupa un timp mai lung de analiza. Decizia de a plasa o comanda este determinata de un newsletter primit, insa in final pretul este factorul decisiv pentru membrii acestei grupe. In aceasta categorie, majoritatea sunt barbati cu varstele cuprinse intre 30 si 49 de ani, care traiesc in mediul urban. 63% dintre acestia au achizitionat online produse de peste 5 ori in 2014.
Cei care verifica sunt cei care se informeaza din mai multe surse inaintea plasarii unei comenzi online, pentru ei calitatea fiind prioritara atat la produs, cat si in ceea ce priveste serviciile oferite de magazin. Sunt reprezentati de barbati cu varstele cuprinse intre 40 si 49 de ani din Bucuresti, majoritatea avand studii superioare.

Citește și:

Incepatorii sunt cei care inca isi construiesc primele impresii, nu au testat toate optiunile de cumparare si de aceea se informeaza online, dar prefera sa achizitioneze direct din magazinele traditionale, 70% dintre ei considerand lipsa posibilitatii testarii produsului un impediment. Acestia sunt de obicei barbatii din mediul rural cu varstele cuprinse intre 30 si 49 de ani, cu studii medii.

Cumparatorii ocazionali sunt cei care comanda produse online doar de cateva ori pe an, cand achizitioneaza cadouri, de regula cu ocazia unor momente speciale familiale. Acestia se informeaza despre fiecare amanunt legat de comanda si nu doresc sa furnizeze datele personale, preferand sa plateasca in numerar. Cei care se incadreaza in aceasta categorie sunt de regula barbatii din mediul urban cu varstele cuprinse intre 30 si 50 de ani.

Citește și:

Aventurierii sunt foarte activi pe internet, sunt cei mai deschisi la cumpararea produselor online, achizitiile lor fiind facute in mod spontan. Le place sa experimenteze si sunt interesati de magazine noi, de solutii noi de plata sau livrare si totodata sunt cei care comanda si din strainatate. Acestia sunt majoritatea barbati, cu varstele cuprinse intre 30 si 59 ani, din mediul urban. 54% dintre Aventurierii au achizitionat in 2014 produse in mediul online de peste 10 ori.

"In acest moment cumparaturile din mediul online din Romania nu sunt foarte diversificate, majoritatea produselor cumparate fiind din zona IT&C sau mobile, si romanii trebuie incurajati mai mult in acest sens. Pe piata exista o evolutie referitoare atat la numarul celor care testeaza magazinele si achizitiile online, cat si la diversitatea produselor accesibile pe internet, de aceea prin acest studiu am urmarit sa identificam tipurile de consumatori din mediul online din Romania si ce ii determina sa faca achizitii online, ca sa putem sa le oferim solutii personalizate", a completat Melinda Banyai.

Citește și:

Respondentii studiului au participat in prealabil la un joc cu premii care a fost publicat pe pagina www.compari.ro si pe pagina oficiala de Facebook www.facebook.com/www.compari.ro.

Vizionare placuta


Kudika
16 Aprilie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.