Setari Cookie-uri

FRACTURA - Expozitia artistului Mircea Suciu

Fractura este prima expozitie personala la MNAC Bucuresti a artistului clujean Mircea Suciu, unul dintre cei mai apreciati artisti români pe scena internationala.

Comunicat de presa

In 2014, Mircea Suciu a participat la expozitia "Burning Down The House", Bienala Internationala de Arta Contemporana din Gwangju, Coreea de Sud. In Ianuarie 2015 a avut prima sa expozitie personala la Galeria Zeno X din Antwerpen, galerie cunoscuta in intreaga lume pentru programul sau, care include prezentarea unora dintre cei mai cunoscuti pictori din lume. A participat regulat la targuri internationale de arta ca: Frieze Londra, Frieze New York, FIAC Paris si Art Basel. Lucrarile sale au aparut ca ilustratie pentru copertile unor reviste internationale ca "ARTnews" si revista "Sinteza" din Romania, care i-a dedicat in 2014 un numar special, iar recent, desenul intitulat "The Deceiver" (Seducatorul) a fost ales pentru coperta editiei americane a celebrei publicatii internationale "Drawing People, The Human Figure in Contemporary Art" editata de Thames Hudson (2015).

Citește și:

Expozitia Fractura prezinta o serie de lucrari noi ale artistului Mircea Suciu, realizate si dimensionate special pentru expunerea in salile grandioase de la parter ale Muzeului National de Arta Contemporana, situat in fosta Casa Poporului, actualul Palat al Parlamentului.

Imaginata ca raspuns la provocarea de a expune intr-o cladire cu o astfel de incarcatura simbolica, expozitia Fractura propune o reflectie despre imagine ca expresie a multiplelor rupturi si transformari din societatea contemporana.

Artistul se foloseste de imagini iconice, asimilate ca simboluri in diverse epoci istorice, preluate din media, pentru a arata ca, atat imaginile cat si perceptiile artistice sunt intotdeauna codificate istoric. Printr-un amplu exercitiu de decodificare, traducere si revizuire a acestor simboluri in contextul contemporan, Mircea Suciu urmareste sa sublinieze ca, figurile istoriei nu dispar niciodata, ci se transforma in adevarate spectre ce insotesc in permanenta prezentul.

Citește și:

Lucrarile selectate exprima o pozitie artistica singulara, cu un puternic continut umanist, ce exploreaza in profunzime relatiile dintre subiectivitate, memorie, imagine si reprezentare.

Expozitia de la muzeu include si instalatia monumentala de desene care s-a bucurat de un succes deosebit la ultima editie a Bienalei Internationale din Gwangju, Coreea de Sud, 2014.

Expozitia este ingriita de Maria Rus Bojan, una dintre cele mai importante curatoare internationale de origine romana, care traieste la Amsterdam in Olanda. In peste 25 de ani de activitate, a curatoriat un numar impresionant de expozitii pe toate meridianele lumii, de la New York la Beijing, Berlin, Paris, Amsterdam, Milano, Murcia, Linz sau Luxemburg. A scris in nenumarate publicatii internationale si este autor al mai multor cataloage si monografii publicate de edituri prestigioase din strainatate. Din 2012 este membru al Comitetului de Achizitii pentru Rusia si Estul Europei al Tate Modern, Londra.

Citește și:

Expozitia artistului Mircea Suciu - "Fractura" va ramane deschisa la MNAC timp de 6 luni, pana in luna noiembrie a acestui an. Expozitia va fi itinerata in 2016 la MoCAB - Muzeul de Arta Contemporana Belgrad.


Vizionare placuta


Kudika
29 Mai 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.