Setari Cookie-uri

Peste 170 de cadouri de lux pot fi adjudecate in cadrul licitatiei AraArt numarul 27

Miercuri, 9 decembrie, AraArt organizeaza o licitatie cu peste 170 de lucrari de arta plastica si decorativa

comunicat de presa:

Miercuri, 9 decembrie, AraArt organizeaza o licitatie cu peste 170 de lucrari de arta plastica si decorativa printre care se numara tablouri ale celor mai apreciati pictori romani, dintre care mentionam: Nicolae Tonitza (3 lucrari), Nicolae Darascu (5 lucrari), Ion Tuculescu (3 lucrari), Stefan Luchian (5 lucrari), Nicolae Grigorescu (1 lucrare), Nicolae Vermont (4 lucrari), Corneliu Baba (2 lucrari). De asemenea, in spiritul Sarbatorilor de iarna, se va organiza o mini licitatie de autor unde 14 lucrari semnate de Jean Cheller cu tema peisaje de iarna urbane vor putea fi adjudecate de colectionarii de arta si iubitorii de frumos.



Nicolae Tonitza, aflat in topul AraArt al celor mai bine vanduti pictori romani, este prezent in cadrul licitatiei numarul 27 cu mai multe lucrari. Remarcabile ca desen si armonii sunt compozitiile cu copii, care i-au atestat reputatia de pictor al copiilor cu ochi privind gales. Capetele lor bucalate sunt savuros pictate din moliciuni de tuse si fragezimi de ton, figurile rasarind din rotunjimi de forma fara accente, cu doua puncte in loc de ochi, care par a se deschide pentru prima oara, exprimand uimirea si inocenta. O lucrare care surprinde universul copilariei artistului este „Joaca”, evaluata de specialistii AraArt la pretul de 11.000 euro.

Citește și:

Lucrarea „Hanul Tataresc” cu pretul de plecare de 18.000 euro se inscrie in categoria lucrarilor ce infatiseaza itinerariul dobrogean al lui Nicolae Tonitza. Creatiile plastice pot fi asemuite unor vederi artistice prin care se poate reconstitui chipul de altadata al Constantei, Mangaliei sau al Balcicului. Hanul tataresc este pictat in lumina soarelui dobrogean, cu o nota exotica specifica locului, asemeni cafenelelor, cimitirelor, locuitorilor, caselor albe, geamiei sau bragageriei prezente in alte lucrari.

Din licitatie face parte si lucrarea „Calea Regala” a lui Nicolae Darascu. Este de remarcat preferinta pictorului de a privi peisajul urban aproape intotdeauna de sus, culoarea indeplinind functia de constructor al perspectivei si al planurilor. „Calea Regala” este comparabila ca valoare artistica cu lucrarea „Casa Capsa”, vanduta de AraArt in licitatia numarul 24. Tabloul are pretul de plecare de 12.000 euro.

Citește și:

Ion Tuculescu, recunoscut postum drept unul dintre marii pictori europeni ai epocii postbelice, este prezent in licitatia AraArt numarul 27 cu lucrarea „Mahalaua Lizeanu”, evaluata la pretul de 10.000 euro. Arta a fost resimtita de Tuculescu ca o necesitate de expresie, el reintorcandu-se la pictura dupa o lunga intrerupere, perioada in care s-a dedicat exclusiv studiilor de biologie si medicina. Adevaratele dimensiuni ale operei lui s-au aratat abia in anii cand nu mai expunea, claustrat fiind in locuinta din strada Lizeanu, unde materia plastica avea sa se cristalizeze pesimist.

Lucrarea „Ulcica cu liliac” semnata de Octav Bancila poate fi adjudecata pornind de la pretul de 7.500 euro. Valoarea creatiei artistului este descrisa atat de bine de pictorul Francisc Sirato: „Spectacolul luminii vizibile pentru Octav Bancila (1872-1944) incepe la culoare. Valoarea integrala a picturii dlui. Bancila aici o gasim. E un pictor in sensul propriu al cuvantului... Culoarea e zdrobita cu turbare... Galbenul, mai ales galbenul, rosul, albastrul, verdele construiesc armonii puternice cu sonoritati maxime, strigatoare, primitive si barbare.”

O alta capodopera, de data aceasta semnata de Stefan Luchian este lucrarea „Anemone” evaluata la pretul de 40.000 euro. Suferinta din ce in ce mai mare pricinuita de boala a declansat maxima concentrare din partea artistului, petrecand ore intregi in atelierul sau de creatie. Inclinatia sa fireasca inspre culoare, capacitatea de a surprinde detaliile semnificative, dar si simtul sau decorativ, au capatat in lucrarea „Anemone” intensitatea aceea dramatica care si astazi uimeste.

Citește și:

De asemenea, lucrarea „Casa taraneasca in camp” semnata de Stefan Luchian este o creatie din perioada de formare a artistului. Luchian si-a exprimat admiratia pentru simplitatea tratarii temelor rustice si pentru firescul compozitiilor lui Nicolae Grigorescu, uneori prin apropierea

prudenta, alteori decisiva de maniera de expresie a acestuia. Nu face exceptie lucrarea prezenta in cadrul licitatiei dinaintea sarbatorilor de iarna, evaluata la pretul de 11.000 euro.

Din licitatia AraArt numarul 27 nu lipseste Nicolae Grigorescu cu una dintre lucrarile care cinstesc peisajul ludic al zonei rurale. „Care cu boi” evaluata la pretul de 14.000 euro este o adevarata monografie a satului romanesc.

Expozitia care anticipeaza Licitatia este deschisa colectionarilor si iubitorilor de arta la Casa Capsa – Sala de Marmura in perioada 8-9 decembrie, intre orele 11 si 19. Licitatia va avea loc pe data de 9 decembrie, ora 19:30.

Citește și:

Celalalte lucrari si detaliile tehnice sunt disponibile pe site-ul Galeriei de Arta si Casei de Licitatii AraArt, www.araart.ro

Vizionare placuta


Kudika
8 Decembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.