Setari Cookie-uri

Miturile legate de pediculoza sunt dezmintite de cercetarile stiintifice

1 din 5 romani crede ca pediculoza este o problema de igiena personala

comunicat de presa

Omega Pharma

Conform celui mai recent studiu la nivel urban comandat de Omega Pharma Romania si Paranix, implementat cu ajutorul Exact Cercetare si Consultanta, 79% dintre respondentii cu varste cuprinse intre 25 si 55 de ani declara ca au avut paduchi de cap, iar 21% cred ca pediculoza este o problema de igiena personala. Reactia majoritatii romanilor atunci cand afla ca au pediculoza este predominant una de jena.

In general, romanii sunt destul de bine informati cand vine vorba de pediculoza, cu toate acestea, 21% dintre cei chestionati afirma ca pediculoza este „o problema de igiena personala”, in timp ce 23% spun ca este „o afectiune rusinoasa” sau „o boala a copilariei”. Parintii chestionati in cadrul acestui studiu considera ca cel mai important lucru din perspectiva copilului lor este ca acesta „sa nu fie marginalizat, jignit sau ridiculizat in niciun fel de catre adulti si colegi”. Din perspectiva lor, cel mai important lucru este „sa fie tratat repede, bine, cu un tratament eficient si sigur, dovedit medical”.

Cu toate acestea, tratamentele traditionale, respectiv gazul, prevaleaza asupra tratamentelor medicale. Astfel, 64% dintre adulti au folosit gazul versus 30% tratamentele medicale, iar 2 din 3 respondenti nu cunosc niciun produs farmaceutic care trateaza pediculoza.

Silviu Toader, General Manager Omega Pharma Romania, declara: „Atunci cand le vorbim copiilor despre paduchii de cap, ii invatam de fapt despre cum trebuie sa reactioneze atunci cand au o problema de sanatate. Ei invata nu doar cum sa se comporte atunci cand au pediculoza, ci mai ales despre ce inseamna preventia si despre responsabilitatea pe care o au fata de ei insisi si fata de colegii lor, atunci cand apare o problema de sanatate. Noi credem ca este vital sa le transmitem copiilor mesaje pozitive legate de sanatatea publica.”

Din acest motiv, compania Omega Pharma lanseaza, cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, o campanie de educare si informare privind preventia si tratamentul pediculozei, adresata parintilor, copiilor si cadrelor didactice. „Este bine sa intelegem ca pediculoza este un eveniment care poate aparea in viata oricaruia dintre noi. Pediculoza nu este o problema de igiena personala, ci, la fel ca o gripa sau viroza, ea este o afectiune transmisibila intalnita adeseori in comunitate. Tot ce trebuie sa facem noi, adultii, este sa stim care sunt metodele de tratament si de preventie, sa reactionam firesc, astfel incat sa nu le provocam copiilor sentimente negative inutile”, adauga Silviu Toader.

Rezultatele studiului arata ca, intr-adevar, parintii sunt dezgustati (30%) si panicati (24%) atunci cand afla ca copilul lor are paduchi de cap. Mai mult decat atat comportamentul parintilor influenteaza major si reactia copiilor, care se simt panicati (25%), speriati (22%) sau murdari (19%).

Psihologul Cristiana Haica confirma ca stresul parintilor produce efecte negative asupra copiilor. „Este clar ca pediculoza genereaza un stres considerabil nu numai copiilor care au fost infestati, ci si parintilor. Ca in orice alta problema, copiii invata cum sa reactioneze emotional fata de ea de la adulti. Astfel, daca vad repulsie, dezgust, teama, frica sau disperare la adultii din jurul lor, vor invata sa reactioneze asemanator. Reactia adultilor este conditionata de propriile experiente din copilarie fata de aceasta afectiune si de aceea este important sa desfasuram campanii de educare si informare, astfel incat parintii si copiii sa stie ca exista metode facile de preventie si tratament.”

Citește și:

pediculoza

Mai mult decat atat, Monica Reu, specialist in comunicare non-violenta, adauga: „Modul in care ne purtam si comunicam are efecte pe termen lung, mai ales atunci cand este vorba de copii. Dezgustul, intoleranata si rusinea afecteaza imaginea de sine a copiilor si implicit modul in care se vor purta cu ceilalti acum si in viitor.”

Studiul realizat de Exact Cercetare si Consultanta si sustinut de Omega Pharma Romania si Paranix arata, de asemenea, ca exista deja o schimbare la nivelul comportamentului romanilor. Locuitorii din mediul urban folosesc din ce in ce mai mult tratamentele medicale atunci cand vine vorba de paduchii de cap. 90% dintre parintii ai caror copiii au avut pediculoza spun ca au folosit tratamente farmaceutice impotriva paduchilor, chiar daca ei, in copilarie, au fost tratati cu gaz sau alte metode traditionale. Mai mult decat atat, gradul de satisfactie in urma tratamentelor farmaceutice este mult mai ridicat decat in cazul celor traditionale, parintii declarandu-se extrem de satisfacuti. Cu toate acestea efortul de informare si educare in privinta tratamentului trebuie sustinut in continuare si, mai mult decat atat, trebuie incurajata comunicarea pozitiva, astfel incat copiii care au paduchi de cap sa nu fie afectati emotional.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Mai 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.