Setari Cookie-uri

Tratamente moderne vs. tratamente naturiste pentru varice - ce spun medicii

Varicele sau venele varicoase reprezinta una dintre cele mai raspandite afectiuni, fiind intalnite la peste jumatate din populatia adulta, indiferent de sex sau varsta. Ultimele statistici la nivelul Romaniei spun ca 1 din 5 persoane sufera de afectiuni venoase, dar cu toate acestea, foarte putini romani cauta asistenta medicala de la primele simptome ale bolii

comunicat de presa

De regula varicele sunt considerate o problema estetica, iar primul consult medical vine atunci cand apar complicatii precum disconfortul accentuat, durerea sau ulceratiile.

Varicele reprezinta o afectiune medicala complexa, cu numerosi factori de risc si complicatii redutabile. Din pacate, in Romania, varicele sunt percepute ca fiind ceva banal care poate fi tratat cu usurinta in propriul camin sau, mai rau, ignorat complet. Putini stiu ca acele venisoare albastrii ce apar pe picioarele lor pot sa cauzeze in timp rani deschise (ulcere) la nivelul gambei sau cheaguri de sange (trombii) care pot produce embolii pulmonare” explica Dr. Vitalii Mironescu, medic specialist chirurgie generala in cadrul clinicii OK Medical.

Venele varicoase sunt deseori ignorate in faza incipienta din cauza faptului ca boala are o evolutie destul de lenta. Orele prelungite de stat in picioare sau la birou, obiceiul de a purta incaltaminte si imbracaminte departe de a fi confortabile, expunerea la caldura si multi alti factori afecteaza circulatia venoasa. Suprafata afectata creste in dimensiuni pe masura ce boala venoasa este lasata sa evolueze, iar in timp, aceasta se extinde si catre tesuturile din jur. Pentru ca in prima faza varicele nu provoaca un disconfort pronuntat, pacientii sunt inclinati sa ignore aspectul medical al acestei afectiuni si cauta remedii naturiste sau tratamente neconventionale.

Citește și:

La o simpla cautare pe Google oricine poate gasi zeci de posibile tratamente pentru varice, insa putine sunt cazurile in care acestea sunt cu adevarat utile si, uneori, pot deveni chiar daunatoare pentru pacient” avertizeaza Dr. Vitalii Mironescu.

Terapiile naturiste sunt printre primele optiuni de tratament in Romania, fie din dorinta de a evita o vizita la medic sau din dorinta de a adopta un asa numit stil de viata sanatos. Solutiile cele mai cautate sunt cele mai putin costisitoare, cu ingrediente la indemana pe care le poti gasi in orice gospodarie. Usturoiul, ciresele, afinele, coacazele, murele sunt recomandate deseori in impiedicarea evolutiva a varicelor. Vitamina C este indicata pentru integritatea peretilor venelor, iar Vitamina E poate avea efecte benefice pentru circulatie. Specialistii in tratamente naturiste recomanda si unguentele din extract de galbenele, unguentele naturale pe baza de castan salbatic, extractul de Gotu kola sau extractul din seminte de struguri pentru tratarea venelor varicoase. De regula, sunt recomandate acele alimente sau suplimente ce sustin circulatia si previn inflamatiile, scazand astfel riscul aparitiei cheagurilor de sange.

Citește și:

„Desi o mare parte dintre cele enumerate anterior reprezinta o sursa naturala si sanatoasa de nutrienti pentru organism, acestea nu pot fi considerate un tratament, ci mai mult o cale de ameliorare a simptomelor bolii. Trebuie sa aveti in vedere ca distrugerea sistemului valvular venos afecteaza major circulatia si duce la incetinirea pronuntata sau chiar oprirea acestea in acea zona, afectand tesuturile din jur si producand simptomele specifice. Pe scurt, odata instalate, varicele nu mai raspund la suplimente alimentare sau unguente locale deoarece boala are o evolutie ireversibela lent spre agravare.” explica Dr. Vitalii.

Conform specialistilor, solutiile naturiste nu sunt o solutie eficienta impotriva venelor varicoase. Pentru un tratament cu adevarat eficient, este necesara o investigatie realizata de catre medicul specialist, care va examina picioarele dumneavoastra si va conduce anamneza. Pentru a vizualiza traseul venos, sensul circulatiei, permiabilitatea si dimensiunile vaselor, investigatia se face prin intermediul unui ecograf Doppler. Rezultatul investigatiei va indica conduita terapeutica a bolii specifica fiecarui caz in parte, in functie de stadiul de evolutiei al afectiunii.

Citește și:

In majoritatea cazurilor, este recomandata scleroterapia ghidata ecografic, un tratament non-invaziv extrem de eficient si usor de suportat de catre pacient. Aceasta metoda de tratament distruge vena bolnava cu ajutorul unui agent sclerozant, producand o inflamatie locala, limitata doar la peretele venos si excluderea din circulatie a venei bolnave. Vena blocata astfel se va fibroza in timp, lasand in urma doar o mica cicatrice. In timpul interventiei, pacientul nu va simti decat niste intepaturi in zona pe care se lucreaza, iar recuperarea dupa interventia de UGFS este imediata, pacientul putand sa isi reia activitatile obisnuite imediat dupa interventie.

Medicina alternativa si tratamentele naturiste reprezinta un suport extrem de benefic pentru organismul oricarui om, insa atunci cand boala s-a instalat deja cel mai bine este sa apelezi la experienta unui doctor specialist. Acest lucru este valabil pentru orice afectiune, iar in cazul varicelor este singura solutie reala si definitiva” concluzioneaza Dr. Vitalii Mironescu.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Iunie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.