Setari Cookie-uri

Lucruri inedite pe care nu le stiai despre flori

Trandafirii ii serveau zeitei Isis intr-un ritual sacru.

comunicat de presa

Inca din vremuri stravechi, florile intriga prin frumusete si mirosuri ispititoare. Unele dintre aceste "daruri" ale naturii, desi nu sunt rare, au calitati aparte nestiute de multi dintre noi. Descopera cateva lucruri inedite despre cele mai iubite flori ale tuturor timpurilor.

Copyright interior si prima pagina: Floral Deco / Shutterstock

Trandafirii, flori sacre ale Egiptului Antic

Poate ca iti vine greu sa crezi, dar trandafirii se afla in stransa legatura cu merele, zmeura, ciresele, perele, prunele si nectarinele. Ce au toate acestea in comun? Fructele unor specii de trandafiri ce se aseamana cu macesele, sunt folosite la prepararea gemurilor, ceaiurilor si a jeleurilor. In Egiptul Antic, trandafirii erau considerati a fi flori sacre. Egiptenii antici foloseau trandafirii in timpul funeraliilor pentru a forma coroane imense de flori direct pe pietrele funerare. Tot in antichitate, trandafirii ii serveau zeitei Isis intr-un ritual sacru.

Citește și:

Crizantemele, flori cu origini grecesti

Dupa trandafiri, crizantema este una dintre cele mai populare flori din intreaga lume. Numele de crizantema este derivat din greaca, din cuvintele "chrysos", care inseamna aur si "anthemon", in traducere libera - floare. Crizantemele au fost cultivate pentru prima data in China, culoarea traditionala a acestor flori fiind galbenul, insa ele se gasesc in variate nuante, de la alb si roz pana la rosu, bordo si mov. Exista cateva tipuri de crizanteme care infloresc in luniile reci, motiv pentru care acestea sunt prezente pe piata, indiferent de sezon. Ceea ce multi oameni nu stiu este ca aceste flori au fost mai intai aduse in Japonia de catre calugarii budisti in anul 400, Inainte de Hristos. Crizantemele au devenit atat de iubite, incat in Japonia se organizeaza expozitii anuale.

Citește și:

Lalelele, simbolul eternitatii

In Olanda, in secolul al XVII-lea, bulbii de lalele era mai valorosi decat aurul. Simbolul eternitatii si al dragostei a devenit in anul 1630 o modalitate de plata, datorita valorii crescute pe care o avea in toata Europa de Vest. In prezent, exista peste 150 de specii de lalele, ale caror petale sunt aproape simetrice. In timp ce lalele rosii reprezinta dragostea adevarata, lalele albe sunt oferite in semn de pace, iar cele mov simbolizeaza roialitate. Aranjate in buchete, lalelele devin darul perfect, indiferent de ocazie.

Orhideele, unele dintre cele mai vechi plante

Stiai ca unele specii de orhidee pot supravietui pana la 100 de ani? Pe langa faptul ca au o durata lunga de viata si ca se gasesc in culori variate, aceste flori au intrebuintari diverse. Substantele izolate din orhidee sunt folosite in industria parfumurilor, cat si in medicina traditionala asiatica. Mai mult decat atat, vanilia, una dintre cele mai cunoscute arome, este extrasa dintr-o specie de orhidee cunoscuta sub numele de Vanilla planifolia. Dintre toate plantele, orhideele sunt unele dintre cele mai vechi din lume. Potrivit specialistilor, orhideele exista pe pamant de mai bine de 100 de milioane de ani.

Citește și:

Crinii, cunoscuti pentru roialitatea lor

In perioada Imperiului Egiptean si pana in timpurile medievale, crinii erau un simbol puternic al inocentei. Egiptenii au fost primii care au folosit crinii in prepararea cosmeticelor, incluzand extractul de crini in uleiuri parfumate si unguente. In epoca Victoriana, crinii au devenit flori roiale, datorita formei pe care o au, dar si prin prisma asocierii acestora cu Fecioara Maria. Cu toate ca sunt flori impunatoare si au o mireasma puternica, crinii trebuie tinuti departe de animale si de copiii curiosi, intrucat devin otravitori daca sunt consumati accidental.

Irisii, ofrande aduse zeilor

Irisii se gasesc in multe forme, culori si marimi si inca din antichitate au fost apreciati nu doar pentru frumusetea lor, cat si pentru proprietatile lor curative. In vremurile stravechi, culturile egiptene si indiene foloseau rizomii de iris in scopuri medicinale, dar si in industria parfumurilor. In timp ce radacinile de irisi erau aruncate in foc pentru a crea miresme pe placul zeilor, parfumurile erau folosite ca ofrande. Cateva secole mai tarziu, practica utilizarii bulbilor uscati a devenit o industrie majora in secolul al 19-lea in Florenta, Italia, devenind ulterior emblema acestui oras. In tara vecina, Germania, radacinile de irisi erau atarnate in butoaiele de bere pentru a pastra berea proaspata. Acelasi lucru se practica si in Franta pentru pastrarea prospetimii vinului. Astazi, extractul de iris este folosit la prepararea uleiurilor esentiale folosite in aromaterapie sau ca sedative in medicina naturista.

Citește și:

Calele, simbol al puritatii si inocentei

Floarea de cala este o aparitie delicata, originara din Africa si derivata dintr-un cuvant grecesc care inseamna frumusete. Ceea ce o face cu adevarat deosebita este faptul ca poate rezista inghetului si poate continua sa creasca daca este tinuta in apa. Cu toate ca albul este culoarea de baza a acestor flori, calele se gasesc si in nuante de galben, portocaliu, verde, mov si negru. Fiecare culoare are propria ei semnificatie. In timp ce calele roz semnifica admiratie si apreciere, cele mov denota pasiune si sunt adesea asociate roialitatii. Calele albe sunt o alegere populara cand vine vorba de realizarea buchetelor de mireasa, intrucat semnifica puritate si inocenta.

Vizionare placuta


Kudika
6 Decembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.