Setari Cookie-uri

Madeleine K. Albright sustine lupta impotriva cancerului!

Madeleine Albright se implica in campania de prevenire a cancerului de col uterin din Romania

Romania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Sase femei mor in fiecare zi din acesta cauza, boala provocata de virusul HPV. Acesta este motivul pentru care doamna Madeleine Albright a ales ca destinatie tara noastra, incurajand autoritatile sa ia o decizie corecta si sa implementeze un program national de vaccinare impotriva cancerului de col uterin.

Madeleine K Albright In perioada 22-23 mai 2008, doamna Madeleine Albright, fost Secretar de Stat american, a vizitat Romania, participand la o serie de intalniri cu oficialitatile, dar si cu lideri de opinie din domeniul medical. Principalul obiectiv al acestor discutii este prevenirea cancerului de col uterin, prin vaccinare.

Specialistii romani si internationali recomanda vaccinarea obligatorie ca fiind cea mai eficienta alternativa de prevenire a cancerului de col. Cele mai vechi 15 state din Uniunea Europeana, cat si unele dintre cele mai noi state membre, cu incidenta si mortalitate mult mai reduse, au inclus deja in recomandarile nationale vaccinarea sau au introdus programe nationale gratuite de vaccinare pentru generatiile cu varste cuprinse intre 12-18 ani (Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Elvetia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Norvegia, Danemarca si Grecia). Situatia actuala din tara noastra, unde in fiecare zi cancerul de col ucide sase femei, iar noua cazuri noi sunt diagnosticate, impune un astfel de program national de prevenire.

„Situatia din Romania privind cancerul de col necesita masuri urgente de adoptare a unei strategii complete si eficiente de prevenire. Un program de vaccinare, alaturi de campania de informare si educare si de screeningul cervical, va salva vieti. Merck Sharp & Dohme ar putea fi un partener potrivit intr-un astfel de program”, declara Madeleine Albright.

Experienta tarilor vestice arata importanta prevenirii cancerului de col uterin. Boala are consecinte serioase din punct de vedere medical si social, iar tratamentul implica cheltuieli foarte mari. Numai in SUA costul anual al ingrijirii pacientelor cu boli provocate de virusul HPV este de peste 4 miliarde USD, in timp ce in Marea Britanie aceste cheltuilei se ridica la peste 414 milioane USD pe an. Screening-ul si vaccinarea obligatorie nu elimina numai riscul aparitiei cancerului de col uterin, dar reduce in mod considerabil consecintele economice si psiho-sociale. Studiile OMS arata ca banii alocati tratamentului unui singur caz de cancer de col pot fi folositi eficient pentru prevenirea a 50 de cazuri noi, prin vaccinare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.