Setari Cookie-uri

5 din 100 de romani au diabet!

Diabetul zaharat de tip II reprezintala ora actuala o problema globală datorita numarului mare de persoane afectate si prevalentei din ce in ce mai crescute (numai in Romania sunt peste 50.000 de cazuri nou inregistrate anual, iar 5% dintre romani au diabet zaharat confirmat). Aceste statistici alarmante au condus spre necesitatea formularii unui apel de informare asupra pericolelor existente, care sa depaseasca grupul specialiștilor, adresandu-se direct publicului larg, prin intermediul presei.

Prof. dr. Nicolae Hancu a adaugat ca Romania, prin diabetologii sai, se implica activ in studiile desfăsurate in intreaga lume, in speranta diminuarii ratei de incidenta.

Evenimentul s-a bucurat de o mare atentie, concretizata prin numarul mare de persoane prezente – doctori, medici rezidenti, internisti, profesori, persoane din conducerea Servier Pharma si numerosi reprezentanti ai presei centrale si de specialitate.

Iniţiat, condus, monitorizat, analizat si prezentat de catre George Institute for International Health din Australia, independent de orice companie farmaceutica, studiul a înrolat 11.140 bolnavi de diabet din 20 de tari, a caror evolutie a fost urmarită timp de 5 ani. Este cel mai mare studiu desfasurat in diabetul zaharat, rezultatele sale fiind facute publice in premiera pe 6 iunie la San Francisco.

Studiul a avut rasunet in intreaga lume medicala, datorita rezultatelor excelente prezentate – controlul intensiv al glicemiei prin administrarea gliclazidului MR (un antidiabetic oral, prezent si pe piata romaneasca ca produs original Servier Pharma), reducerea semnificativa a riscului de afectare renala la pacientii cu diabet zaharat tip II.


Dupa o perioada de urmarire de circa 5 ani de zile, studiul ADVANCE a demonstrat ca un control intensiv al valorilor glicemiei nu conduce la o crestere a riscului de deces (asa dupa cum s-a aratat in studiul ACCORD, aceasta fiind si principala cauza care a dus la oprirea acestuia).

Intr-adevar, in grupul supus unui control intensiv al valorilor glicemice (realizat prin administrarea a 1-4 tablete Diaprel MR zilnic) a fost atinsa o valoare a HbA1c de 6.5% comparativ cu 7.3 % inregistrata in lotul controlat standart, diferenta medie pe tot parcursul studiului fiind de 0.7% între cele doua loturi.

Rezultatele studiului au demonstrat o reducere semnificativa statistic a riscului compozit de aparitie a evenimentelor macro- si microvasculare (-10%), aceasta fiind datorata in principal reducerii cu 14% a evenimentelor microvasculare. Dintre acestea, reducerea riscului de nefropatie a fost cea mai importanta (-21%) ceea ce confirma faptul ca Diaprel MR asigura o protectie renala deosebita pacientilor diabetici. De asemenea, reducerea riscului relativ pentru macroalbuminurie cu 30% si pentru microalbuminuriei cu 9% este deosebit de importanta stiut fiind faptul ca albuminuria este recunoscuta drept marker al afectarii renale si predictor al cresterii riscului cardiovascular.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.