Aseara, in Geisha Cafe de pe C.A. Rosetti 10, a avut loc o lansare de carte incununata cu dezbateri aprinse, bere Redds la discretie si o ambianta dintre cele mai feminine fara a fi feministe pana la capat. Motivul pentru care discutia ar fi putut deraia in impungeri gratuite la adresa sexului tare il veti deduce din titlul cartii cu pricina: Frumosul sex al barbatilor, de Florence Ehnuel.

Cartea care prilejuia ieri adunarea noastra sub acoperisul Geishei nu face decat sa dea la o parte valul de pudoare care, pe vremuri, inca mai invaluia subiectul – subiect pe care, de altfel, noi femeile il abordam des, intre prietene fara nicio jena, dupa cum a afirmat mai apoi si Cristina Cioran. Revenind la speech-ul tizei ei, aceasta a distilat materialul pus pe tapet intr-o fraza cheie: scriitoarea franceza “pune accent pe sexul barbatului si ne forteaza sa ne uitam la el”.

Naratoarea “Frumosului sex al barbatilor” face exact asta: detaliaza cum, odata trecuta de 30 de ani, s-a hotarat sa-si adape pofta de explorare – “explorare a sexualitatii”. Cristina observa ca aceasta intreprindere capata, pe hartie, “o forma rafinata”.

Alexandru Matei, pe care MC-ul serii a avut grija sa ni-l prezinte ca cel votat pe locul 12 in topul celor mai sexy intelectuali romani (de acord!) si-a inceput “discursul” amintindu-ne – ca si cum aveam nevoie de asa o precizare redundanta – ca “barbatii se gandesc la prostii” cand e vorba de sex. El spera – si in mare parte a reusit – sa “ma abtin”.

Alexandru impartea cartea lui Ehnuel in doua: “o parte confesionala”, care presupunea el ca o sa ne placa mai mult decat “partea rapsodica”, o culegere de texte dedicate sexului barbatilor, si a descoperirii lui de catre autoare. Punctul culminant al cartii il reprezinta sexul – ceea ce nu e intotdeauna cazul, sugera Alexandru, pufnind in ras sugubat. Insa, din nou trebuie mentionat, sexul, falusul, penisul sau cum vreti sa-i spuneti (autoarea cartii il numeste la un moment dat “rulou stramt de carne”) nu este prezentat de dragul indecentei.

Scriitura lui Ehnuel, dimpotriva, starneste intrebari legate de subiectul “indecent” si de modul in care il tratam noi. Alexandru Matei aprecia ca autoarea insasi are un punct de vedere aparte, personal si anume, in exprimarea lui, mizandru care se poate ghici in spatele unor intorsaturi de fraza, ca referirea ei la “o masa de barbati”.

Chestionat de o ascultatoare atenta (Ina Matei, care a avut comentarii de adaugat pe tot parcursul discutiei, dandu-i forma de reala dezbatere pe care si-au dorit-o organizatorii), el si-a dezvoltat ideea: lecturand, si-a simtit atacata ideea de unicitate a barbatului, barbatul ca fiinta posesoare. Evident, in marea de estrogen in care se gasea el ieri, inconjurat cum era de femei care fiecare intalniseram probabil macar un misogin la viata noastra – sensibilitatea lui nu a inregistrat raspunsuri empatice.

In continuare, a fost randul lui Dan Cipariu sa ia cuvantul, activitate la care a purces razand bonom pe sub mustati de colegul Matei si debitul lui conversational cam impiedicat. El a intregit si a concluzionat intr-o oarecare masura discutia premeditata (caci a urmat una spontana mai apoi, intr-o alta sala a cafenelei, unde publicul a fost invitat sa-si dea cu parerea). Dan s-a referit la afluxul de carti despre “intimitatea proteica”, opinand ca autoarea prezentei aduce nou in peisaj o perspectiva a femeii mature, abia trezita la viata, mai exact la constientizarea sexului in viata.

In incheiere, actrita Cristina Cioran a citit cateva fragmente din “Frumosul sex al barbatilor”, iar acea “schimbare la fata” a naratoarei, la care facusera aluzie vorbitorii in prealabil, a capatat incet-incet o forma inteligibila. Si doar partial pragmatica – daca Ehnuel nu se codeste, intr-adevar, sa spuna lucrurilor pe nume, asta nu inseamna automat ca scrierile ei sunt pornografice. De fapt iata si motivul pentru care va recomand s-o cititi, “Frumosul sex...” este o carte frumoasa pana in maduva cotorului.

Asadar, da, am luat cu mine cartea – o lectura spumoasa numarand doar 140 de pagini – si am purces la cel de-al doilea eveniment planuit de Redd’s cu ocazia Fest Week-ului din Saptamana Femeilor: concertul trupei Jukebox din club Spice. Tot pe principiul “Redd’s Have Fun!”, programul distractiei din weekend se anunta incarcat:
  • In fiecare seara, de vineri pana duminica la 23:00, in Club 99 de pe Dacia 99, fetele au intrare gratuita la un spectacol de stand-up comedy.
  • Sambata de la 18:00, regizoarea Chris Simion si Redd’s te invita la vizionarea piesei de teatru “Te iubesc, te iubesc”, care va avea loc la Sala Dalles. Apoi, o luam la picior pana la concertul Daniel Lazar Band, din Coyote Cafe, care incepe la 21:00.
  • Duminica, la Sala Dalles se va pune in scena alta piesa in regia aceleiasi Chris Simion, “Iubire confort II”. Ora de incepere ramane tot 18:00.


Realizat de Ioanina
  • Kudika

    Show-ul Eveniment aniversar: 10 ani de la lansarea FROZEN ajunge în...

  • Kudika

    De Ziua Marii Uniri, Voltaj și Zdob și Zdub își unesc forțele și...

  • Maria Crisan

    I'm not a devil you can keep on the side - No Tears - Minelli

  • Kudika

    Ana Baniciu își încântă fanii cu un single fresh - Norocul tău

  • Kudika

    Fusion Arts Fair – Fall Into Art

  • Kudika

    Despicand in patru firul publicitatii online la AdRev