Iubirea Zarazei: Cea mai minunata poveste de dragoste din Micul Paris

Iubirea Zarazei: Cea mai minunata poveste de dragoste din Micul Paris

Descrisa drept o prostituata de lux deosebit de frumoasa, se spune ca a pierit tanara, ucisa de un om platit de un admirator gelos, iar lautarul care era indragostit nebuneste de ea i-ar fi inghitit cenusa.

Acest articol este realizat de colegele noastre de la Garbo.ro. Iti recomandam si alte titluri:

Horoscopul ZEN al lui Osho: Zodiacul invataturilor profunde pentru fiecare zodie

Coafuri si tunsori la moda: 8 tendinte frantuzesti pentru sezonul toamna-iarna 2013/2014

45 de proverbe indiene care sa iti trezeasca intelepciunea!

De cate ori nu am fredonat aceste versuri? De cate ori nu ne-am minunat de frumusetea numelui Zaraza? Cine a fost ea, al carei farmec supravietuieste peste zeci de ani, peste generatii?

„Vreau sa-mi spui frumoasa Zaraza,
Cine te-a iubit ?
Cati au plans nebuni pentru tine,
Si cati au murit ?
Vreau sa-mi dai gura-ti dulce Zaraza,
Sa ma-mbete mereu.
De a ta sarutare Zaraza vreau sa mor si eu!”

Zaraza este titlul unui tango de Benjamin Tagle Lara, pe versuri de Ion Pribeagu, interpretat de Cristian Vasile, devenit unul din cele mai populare din muzica urbana romaneasca a anilor interbelici (asociata romantelor).

Faima Zarazei s-a construit pe romantele lui Cristian Vasile si pe povestirile mai multor scriitori, printre care Mircea Cartarescu. Descrisa drept o prostituata de lux deosebit de frumoasa, se spune ca a pierit tanara, ucisa de un om pliatit de un admirator gelos, iar lautarul care era indragostit nebuneste de ea i-ar fi inghitit cenusa. (Wikipedia)

Cunoscatorii legendei s-au impartit in doua tabere: cei care spun ca Zaraza este 100% fictiune si cei care cred ca a existat o femeie care a servit ca model pentru aceasta legenda urbana, una dintre cele mai frumoase ale Micului Paris.

Marea iubire dintre unul dintre cei mai cunoscuti muzicieni ai Bucurestiului interbelic si cea mai frumoasa tiganca din Micul Paris, Zaraza, se canta si astazi in localurile cu aer nostalgic din Capitala. O poveste de amor nebun despre care cronicarii cred ca este undeva intre adevar si fictiune”, scrie Historia.

Pentru ca suntem amatoare de iubiri pasionale, noi vrem sa credem, sa credem ca aceasta poveste a fost adevarata. De unde ar fi izvorit atat de multa traire, de unde s-ar fi putut naste acele versuri superbe, decat dintr-o iubire mistuitoare?

Zaraza este un nume tiganesc de femeie. Inseamna Minunata, spune Cartarescu in povestea sa imaginata. El a pornit de la Legenda Urbana a Zarazei, pentru a scrie despre aceasta minunata femeie. Scriitorul Mircea Cartarescu a preluat aceasta imagine si, asociind-o personalitatii lui Cristian Vasile, a creat o legenda imaginara a Zarazei, in povestirea sa omonima din volumul de proza De ce iubim femeile?. Povestirea a avut, alaturi de volum, un mare succes. (Wikipedia)

In atmosfera boema a Bucurestilor din anii ’40, viata era poate la fel de alerta ca si astazi. Localurile erau impanzite de meseni, de oameni care cautau distractia, culorile muzicii si… iubirea. Iubirea dintre lautarul Cristian Vasile si Frumoasa Zaraza a prins flama in localul Vulpea Rosie de pe strada Selari. Zaraza era una dintre cele mai frumoase si dorite femei ale momentului. Era intr-adevar tiganca, o tiganca cu parul negru, frumos si “buzele ca de barbat senzual”.

Vezi si acest Slide-Show cu povestea Zarazei, intrat si el in cultura online romaneasca, datorita faimei Zarazei:

„Lautarul nu-si poate dezlipi ochii de pe ea, impresionat de aparitia frumoasei tigancuse, atunci cand intra, intr-una din seri, insotita la brat de un aristocrat care ocupa o masa in dreptul scenei pe care Cristian Vasile interpreta dumnezeieste. Furat definitiv de frumusetea ei, el nu poate continua tot recitalul si se refugiaza intr-un local vecin. Nu avea sa stie ca sentimentele erau reciproce. Zaraza se indragostise si ea, la prima vedere, de lautar”.

In acest context, istoricii vorbesc despre o rivalitate intre el si Zavaidoc care renunta la planul lui diabolic de a-l ucide pe cantaret din cauza ca ar fi riscat prea mult. Vasile era foarte celebru si risca sa se afle repede cine-i autorul. Nu acelasi noroc l-a avut Zaraza, omorata fiind de Borila, un tigan din anturajul lui Zavaidoc, “antrenat” sa ucida.

„A fost omorata de un tigan gelos, pe malul Dambovitei, in timp ce mergea sa cumpere tutun. Cristian Vasile a fost devastat. Pentru ca o iubea atat de mult, se zice ca, dupa ce a fost incinerata, lautarul ar fi furat din crematoriu urna cu cenusa ei si ar mancat-o cu lingurita”, spune istoricul Dan Falcan, potrivit Historia.

Foto prima pagina: Facebook

Vizionare placuta


Kudika
27 Septembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri