Setari Cookie-uri

Barbatul e cocos, femeia e doar sclava

Am condamnat intotdeauna mentalitatea tipic romaneasca, invechita si gresita. M-am considerat in diferite etape ale vietii mele ba feminista, ba moderna in gandire si am jurat ori de cate ori am avut prilejul ca nu voi permite niciodata unui barbat sa imi conduca viata.

Norocul meu, spre deosebire de al mamei mele: eu am fost inselata inainte sa ma marit si sa fac copii. Am aflat, am suportat, dar nefericita cu care m-a inselat l-a atras in mrejele sale si l-a luat definitiv. Am urat-o pe atunci pe cat de mult o compatimesc acum. Singura, inselata si parasita de barbatul vietii mele am ajuns in fata unui psiholog. Au fost necesare luni intregi de terapie pentru a reusi sa rostesc cu voce tare cuvintele care mi-au schimbat viata: “Bunica si-a dorit un asemenea barbat si a fost nefericita. Mama si-a dorit un asemenea barbat si a fost nefericita. De ce mi-as dori si eu un asemenea barbat?”.

Nu a fost atat de usor pe cat suna. Mentalitatea conform careia barbatul trebuie sa fie capul familiei este inradacinata in structura cromozomiala a romanului. Barbatilor le convine, iar femeile perpetueaza mitul “masculului adevarat”. Mi-a luat ani intregi sa inteleg ca o femeie nu poate fi fericita decat intr-un cuplu in care egalitatea este regula de baza, in care sarcinile, bucuriile, raspunderile si succesele sunt impartite pe jumatate la fiecare din parteneri. Iar astazi eu fac parte dintr-un asemenea cuplu.

Soarta a facut sa-l reintalnesc pe barbatul de care va povesteam mai sus. Era impreuna cu sotia lui - o amarata cu mainile inasprite si cearcane adanci. I-am plans de mila si am hotarat sa va povestesc si voua aceasta mica istorioara. Stiu ca nu va fi de ajuns sa va conving ca nu am fost invatate ce trebuie sa ne dorim. Dar le invit sa isi spuna povestea si pe acelea dintre voi care sunt “patite” si inteleg exact mesajul pe care vreau sa il transmit. Daca o singura poveste nu va poate convinge, aflati ca in Romania exista sute de mii de astfel de povesti! Este nevoie doar sa le ascultati!

Un articol Alice

Sursa: Garbo.ro


Mai multe articole pe Garbo!

Dependenta de partener

Cuplu de workaholici

Mama vitrega
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Octombrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.