Setari Cookie-uri

Casatoriile aranjate

Povestea clasica include un personaj de sex feminin si unul de sex masculin, care se indragostesc si decid sa isi oficializeze relatia. Ei bine, nu a fost dintotdeauna asa. Mai mult, exista inca numeroase tari sau regiuni unde casatoriile aranjate sunt un lucru absolut normal.

Povestea clasica include un personaj de sex feminin si unul de sex masculin, care se indragostesc si decid sa isi oficializeze relatia. Ei bine, nu a fost dintotdeauna asa. Mai mult, exista inca numeroase tari sau regiuni unde casatoriile aranjate sunt un lucru absolut normal.

Probabil ca ti s-a facut deja pielea gaina gandindu-te ca altcineva ar putea sa hotarasca pentru tine cum iti va decurge restul vietii. Probabil ca te vei gandi la libertatea noastra de a alege, chit ca alegerile noastre nu sunt mereu cele mai fericite. Intotdeauna exista, insa, mai multe versiuni ale adevarului, la fel cum exista mai multe versiuni ale casatoriei aranjate.

Pe de o parte avem casatoria fortata. In acest caz, viitorii tineri insuratei nu au dreptul de a spune “Nu” in fata ofiterului starii civile, iar casatoria lor a fost planificata de familie sau de alte persoane mai mult sau mai putin binevoitoare. Mai mult de 60% dintre casatoriile din Afghanistan sunt fortate.

Avem si casatorii intre copii. Inca dinainte de nasterea viitorilor miri sau la scurt timp dupa, familiile le hotarasc soarta si chiar le oficializeaza relatia, fara ca ei sa aiba drept de veto. Aceste cazuri sunt inca intalnite in India, unde sistemul social este mai putin “maleabil” si chiar si la noi in tara, in cazul persoanelor de etnie roma. Daca am avea nenorocul de a locui intr-un sat din Egipt, Afghanistan, Bangladesh, Etiopia, Pakistan, India, atunci am fi privite cu suspiciune daca pana la varsta de 16 ani nu ne-am fi casatorit. De obicei, copii se casatoresc de la 11 ani, iar unii parinti insista ca maritisul sa se petreaca pe la 7 ani. Aceste casatorii sunt ilegale in Egipt (unde mirii trebuie sa aiba minim 16 ani) si in India si Etiopia unde trebuie sa ai 18 ani pentru a avea certificat de casatorie.

Exista si variatii sau acceptiuni mai indulgente ale termenului. Putem vorbi despre casatorii aranjate si atunci cand parintii se hotarasc ca e timpul ca “micutii” sa se aseze la casa lor, asa ca pornesc in cautarea partenerului perfect, prezentandu-le adultilor-copii pretendenti si pretendente. Intr-o oarecare masura si optiunile oferite de site-urile de dating aranjeaza casatorii, oferind sugestii de parteneri compatibili cu doleantele utilizatorilor. Casatorii aranjate sunt si cele in care unul dintre soti doreste sa obtina viza pentru o alta tara.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.