Setari Cookie-uri

Femeie sau copil?

Trebuie sa recunosc ca am mari dificultati in a-mi reprezenta ceea ce mai inseamna sa fii femeie in societatea contemporana. Trecand peste clasicele dispute: femeia casnica-femeia de cariera, femeia dominata-femeia dominanta si asa mai departe, vreau sa vorbesc acum despre o problema foarte serioasa a societatii, care din pacate este intretinuta de media in general si de creatorii de moda in special: "femeia copil".

Desi maturizarea psihica nu tine exclusiv de varsta, totusi inaintarea in varsta este insotita de anumite transformari. Consider deci ca varsta nu este un factor de excludere (dupa o anumita varsta, alte atribute fiind mult mai importante) dar neapart de includere (fiind totusi necesara o anumita varsta, pentru ca unele procese sa se fi incheiat, lucru practic imposibil la varsta de 12-15 ani). Si, poate suna idealist, dar consider ca o femeie nu se numeste cea care poarta 80C sau peste la sutien. Acest lucru se rezolva cu o pereche de silicoane. Insa calitatile interioare, cele care evidentiaza intotdeauna o femeie, si in general un om, nu pot fi injectate, implantate, sau obtinute artificial.

Dar se pare ca tinerele au renuntat demult la vise ambitioase si tot ceea ce isi doresc este sa arate cat mai bine, sa devina celebre sau sa devina sotii de fotbalisti, evident cu bani. Un studiu realizat acum doi ani in Marea Britanie, pe un lot de aproximativ 1000 de tinere, a prezentat niste rezultate ingrijoratoare, dar din pacate deloc surprinzatoare, care au fost dezbatute indelung in presa britanica. Participantele aveau varste cuprinse intre 15 si 19 ani si li s-a cerut sa raspunda ce cariera isi doresc sa urmeze. In procent de 63% ele au raspuns ca si-ar dori sa devina modele faimoase si sa pozeze dezbracate; 25% au considerat ca este profitabil sa devii dansatoare, in timp ce numai 4% dintre participante au raspuns ca isi doresc sa devina avocat si 3% ar urma o cariera in medicina.

Un alt studiu publicat de cotidianul The Sunday Times, care s-a realizat pe un lot alcatuit din 3000 de subiecti de sex feminin, cu varste cuprinse intre 10 si 25 de ani, s-a incheiat cu rezultate la fel de interesante. Astfel, jumatate dintre cele care au varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani si un sfert dintre cele care intra in categoria 15-19 ani au spus ca mass-media le face sa creada ca a fi frumosa este cel mai important lucru.

Ma intristeaza foarte tare sa vad acum prin magazine mame trecute de 40 de ani, care incearca sa arate precum fiicele lor de 14 ani si probeaza aceleasi haine, dar cu 2 numere mai mari. Sunt cu adevarat ridicole. Este pacat ca nu stim sa ne bucuram de fiecare varsta asa cum este, pentru ca, iata, nu suntem invatati sa facem asta! Cand avem 12 ani, ne dorim sa avem 30. Cand avem 40 de ani, am vrea sa mai avem iar 20 de ani. Si tot asa...
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.