Setari Cookie-uri

El vs ea: La cine stau banii?

Am auzit o discutie in birou, in care unul dintre colegii mei se plangea ca sotia lui este cea care se ocupa de bugetul casei, dar nu se descurca prea bine pentru ca intotdeauna raman fara bani cu cateva zile inainte de salariu. Acest lucru m-a facut sa ma gandesc la situatiile cuplurilor in care banii sunt un subiect delicat. Cunosc oameni care desi sunt impreuna de multa vreme si chiar locuiesc impreuna, nu tin banii la comun, ci fiecare are banii lui pe care si-i imparte cum stie. Impart taxele si banii de mancare pe din doua si astfel, teoretic, nu exista discutii. Mai stiu si cupluri in care banii ii tine barbatul. Si se descurca destul de bine. Sau poate nu. Depinde de barbat.

Dar nu mai stiu nicio femeie din familie (cu exceptia mea) care sa aprobe acest lucru. Oare sa fie de vina mentalitatea sau pur si simplu faptul ca sunt femei?

Andrea


O optiune personala


Pentru mine banii sunt un subiect tabu… pentru ca sunt incapabil sa le tin randul. Nu pentru ca ar fi prea multi, ci pentru ca ii cheltuiesc atat de repede incat nici nu stiu daca i-am avut vreodata ori ba. Tocmai din acest motiv, in cuplul nostru, prietena mea, ceva mai calculata (ca doar opusurile se atrag…) se ocupa de toate cheltuielile casei. Banii stau intr-un cont comun, iar ea se ocupa de toate cele ale casei in timp ce eu nu-i folosesc decat pentru cheltuielile zilnice. A fost, o singura data, o perioda in care eu am ramas responsabil cu facturile. Mi-am dat seama ca nu le-am platit abia atunci cand am ramas pe intuneric.

Eu cred totusi ca sunt un caz izolat, fiindca in fiecare cuplu pe care il cunosc, barbatul “poarta pantalonii” in casa si prin asta ei inteleg ca inseamna sa administreze finantele familiei.

Din pacate, asa cum am observat eu, aceasta nobila responsabilitate pe care ei si-o asuma este doar de fatada pentru ca nu l-am auzit niciodata pe niciunul spunand ca el s-a dus sa plateasca o factura, ci doar ca “i-a dat bani nevestei sa o achite”.

Vasazica, ei se simt mai importanti pentru ca ori de cate ori este cazul sa se faca o plata, nevasta vine cu mana intinsa, fiind nevoita sa dea socoteala pentru orice sfant. Scuzati exprimarea, dar ideea in sine imi pare o mare magarie. Pentru ca grozavia lor de tentativa de a-si asuma o responsabilitate se rezuma numai la o incercarea miseleasca si misogina de a parea “mai barbat”.

Chestiunea banilor intr-un cuplu este discutabila. Din punctul meu de vedere, pana in momentul in care cei doi se muta impreuna, fiecare trebuie sa-si vada de ale lui. Din momentul in care cei doi impart acelasi pat si, evident, aceleasi facturi, este de la sine inteles ca banii trebuie sa stea la comun. Cine ii administreaza? Evident ca persoana care este capabila sa o faca si in niciun caz “jumatatea cheltuitoare”. Acum serios, ce nebun ar lasa o “mana-sparta” sa tina banii?

Andrei
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.