Setari Cookie-uri

La ce varsta este sanatos sa iti incepi viata sexuala?

Desi am auzit multi tineri si adulti punanad aceasta intrebare, totusi nu am vazut sa fie tratat pe larg un astfel de subiect. Chiar daca la o prima vedere raspunsul pare simplu, sunt insa multe variabile in functie de fiecare persoana in parte. Cu toate acestea, cel mai important nu este un raspuns propriu-zis, ci explicatia acestuia, intelegerea dezvoltarii organelor sexuale si maturizarea functiei reproductive, precum si implicatiile emotionale, sociale si preventia unor boli cu transmitere sexuala sau alte patologii care au ca factor favorizant actul sexual.

Intr-o alta ordine de idei nu ar trebui sa omitem o discutie despre protectie. Multe cupluri isi incep viata sexuala fara a folosi prezervativul sau vreun mijoc contraceptiv, din dorinta de a nu strica romantismul si spontaneitatea momentului. Totusi, bolile sexuale pot fi transmise sau o sarcina poate sa apara. Este greu de suportat un avort la astfel de varste sau preocuparea de cresterea unui copil cand abia s-a finalizat propria copilarie. Mai mult decat atat, folosind prezervativl, va protejati propria sanatate si poate chiar va salvati viata.

Inceperea timpurie a activitatii sexuale va avea consecinte asupra sanatatii?

cuplu inte Da, iar consecintele pot fi grave. La fetite, cum spuneam mai sus, organele genitale se dezvolta la pubertate si ajung la maturitate in jurul varstei de 20 de ani. Inceperea vietii sexuale mai devreme interfera cu dezvoltarile aparatului sexual, iar cele mai grave consecinte se refera la dezvoltarea unor atipii ale celulelor colului cervical (chiar si prin factor mecanic, nu numai bacterian) care, mai tarziu, pot degenera in cancer. De asemenea accelerarea dezvoltarii hormonale in acest sens produce o serie de modificari si la nivelul glandelor mamare, crescand de asemenea riscul aparitiei cancerului mamar. Apar modificari si in ceea ce priveste cresterea in inaltime, dar si in greutate, hormonii de crestere fiin influentati de cei sexuali.

Inceperea prematura a vietii sexuale la baietei creste si in cazul acestora riscul aparitiei unor boli sau a cancerelor la nivel genital (seminal, prostatic etc.). De asemenea testosteronul inhiba hormonii de crestere, astfel acestia nu se vor inalta atat cat ar fi trebuit. Apar caracterele sexuale secundare masculine (barba, ingrosarea vocii, dezvoltarea musculaturii) mai devreme decat varsta optima anatomica, intrega dezvoltare a organismului este accelerata, imbatranirea apare precoce.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.