Setari Cookie-uri

Furia feminina: motiv de ingrijorare?

Ce s-a intamplat cu femeile fragile, calme, pacifiste? Mai nou, actele de violenta de la birou, de pe strada, de acasa sau de pe internet au inceput sa fie monopolizate de femei. Accesele de manie urmate de acte de violenta puse pe seama femeilor par sa arate ca reprezentantele sexului slab, asa cum au fost adesea catalogate, nu mai sunt atat de firave si neajutorate.

Ce s-a intamplat cu femeile fragile, calme, pacifiste? Mai nou, actele de violenta de la birou, de pe strada, de acasa sau de pe internet au inceput sa fie monopolizate de femei. Accesele de manie urmate de acte de violenta puse pe seama femeilor par sa arate ca reprezentantele “sexului slab”, asa cum au fost adesea catalogate, nu mai sunt atat de firave si neajutorate.

Acestea sunt dezvaluirile facute de noi statistici care arata ca in Marea Britanie actele de violenta fizica pentru care sunt responsabile femeile au atins cote nemaiintalnite. Problema cu asta nu e insa, asa cum ati banui, una de siguranta sociala, cel putin nu asa este discutata de presa insulara. Aceasta “moda” merita discutata in primul rand pentru ca furia ce duce la violenta a fost pana acum considerata un sentiment care tine de domeniul masculin, fiind “nepotrivita” doamnelor si domnisoarelor. Cel putin asa pune problema cotidianul britanic Daily Mail intr-un articol publicat cu cateva zile in urma.

Conform Daily Mail, normele sociale in vigoare considera ca femeile sunt capabile sa isi controleze astfel de emotii precum furia, insa, daca e sa ne uitam la noile statistici, aceste norme nu isi mai au rostul. Acum ambele sexe au “permisiunea sociala nerostita” (Daily Mail) de a-si exprima nervii si furia prin acte de violenta. Sa intelegem de aici ca bataile din curtea scolii nu mai sunt rezervate baietilor?

Nu trebuie sa fii feminista ca sa te deranjeze felul in care e pusa problema. Furia de necontrolat nu e ceva de lauda, indiferent ca ne referim la femei sau la barbati. Este acesta un motiv suficient pentru ca femeile sa se simta rusinate de actele lor? Cu siguranta da, insa cu conditia ca si barbatii sa fie supusi aceluiasi oprobriu social. Societatea nu ar trebui sa tolereze actele de violenta indiferent de sexul celor vinovati. In conditiile acestea de ce violenta feminina e tratata uneori, fie in presa fie de catre normele sociale, ca ceva diferit (in rau) de cea masculina?

Problemade baza e ca traim intr-o societate din ce in ce mai stresanta iar cresterea nivelului de violenta sta drept dovada a acestui fapt. Cercetarile in domeniu sugereaza ca actele de violenta la care se dedau femeile de la o vreme incoace sunt rezultatul felului in care acestea isi controleaza furia sau, mai bine spus, felului in care acestea sunt invatate, inca de mici, sa si-o ascunda.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.