Setari Cookie-uri

Furia feminina: motiv de ingrijorare?

Ce s-a intamplat cu femeile fragile, calme, pacifiste? Mai nou, actele de violenta de la birou, de pe strada, de acasa sau de pe internet au inceput sa fie monopolizate de femei. Accesele de manie urmate de acte de violenta puse pe seama femeilor par sa arate ca reprezentantele sexului slab, asa cum au fost adesea catalogate, nu mai sunt atat de firave si neajutorate.

Barbatii sunt incurajati inca de la varste fragede sa fie mai deschisi in legatura cu sentimentele de furie, acestea fiind considerata uneori un semn de masculinitate. Spre exemplu, daca baietii au un conflict atunci il rezolva, de multe ori, prin bataie. Ganditi-va la multitudinea de conflicte de la locul de joaca sau din curtea scolii. Acestea sunt de cele mai multe ori aprobate tacit pe motiv ca “asa sunt baietii”.

Pe de alta parte, fetele sunt incurajate sa isi ascunda furia pe motiv ca astfel de acte nu i se potrivesc unei tinere domnisoare bine crescute. Mesajul trimis fetelor de catre societate prezinta furia drept ceva “neplacuta si lipsita de feminitate”, dupa cum explica psihologul Sandra Thomas, director al programului doctoral al universitatii din Tennessee. Acestea sunt astfel conditionate sa evite furia si chiar sa se teama de ea. Prin urmare, furia lor este directionata catre o serie de manevre pasiv-agresive precum imbufnare sau barfa. Insa, dupa cum arata studiile, femeile raman totusi furioase pentru un timp indelungat. Problema cu astfel de comportamente pasiv-agresive e ca toate sentimentele de manie refulate ies la un moment dat la suprafata si nu pot fi controlate. Astfel se poate explica de ce femeile au inceput sa recurga la acte de violenta.

Niciuna dintre aceste modalitati de descarcare nervoasa (atat cele masculine cat si cele feminine) nu e sanatoasa. E important ca atat barbatii cat si femeile sa invete sa isi gestioneze mania cu ajutorul unor tehnici de rezolvare a problemelor. In conditiile unei vieti din ce in ce mai stresante, rapide si competitive, atat barbatii cat si femeile devin din ce in cei mai nervosi, mai iritati si prin urmare mai furiosi. Ni se cere sa facem din ce in ce mai mult si mai repede insa de cele mai multe ori nu suntem recompensati pe masura. Trebuie sa invatam cu totii sa intelegem si sa ne rezolvam sentimentele de furie prin metode mai putin distructive, atat pentru noi cat si pentru cei din jur.

Un articol de Ioana I


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.