Setari Cookie-uri

Sex versus telefon mobil. Tu ce alegi?

In cei 130 de ani care au trecut de cand A. G. Bell si-a patentat faimoasa inventie- telefonul- si pana in zilele noastre tehnicile de comunicare au ajuns atat de dezvoltate incat, cel putin teoretic, am invins orice bariera, chiar si la nivel global (world wide web). Totusi, intr-o perioada in care orice informatie e disponibila oricand, oricui si oriunde si exista numeroase modalitati de a intra in contact cu ceilalti, se pare ca oamenii se izoleaza din ce in ce mai mult de lumea reala si de cei din jurul lor.

Companiile de telefonie mobila precum si mediile virtuale se mandresc prin faptul ca pot substitui interactiunea directa. Prin telefon poti trimite poze cu ceea ce vezi astfel incat cel cu care comunici sa poata lua parte la experienta ta, poti trimite poze instant cu tine pentru a inlocui prezenta fizica, poti trimite filmulete realizate de tine, ba chiar poti sa il si vezi pe cel cu care comunici.

Cand vine vorba de realitatile virtuale posibilitatile sunt nenumarate, de multe ori chiar peste cele reale. Spre exemplu, Second Life le ofera participantilor posibilitatea de a-si creea un avatar care sa intruchipeze fiecare dorinta a lor. In plus, acestia pot face tot ceea ce isi doresc; acest mediu virtual le permite sa calatoreasca oriunde in lume, sa mearga la cumparaturi, sa isi achizitioneze case, sa zboare sau sa conduca vehicule de domeniul fantasticului, sa mearga la petreceri, sa joace in cazinouri, sa aiba relatii si chiar sa faca sex virtual. Lista ar putea continua pentru ca participantii pot face tot ceea ce fac in lumea reala ba chiar si ceva in plus. Poate ca viitorul ne rezerva o realitate precum cea din filmul Surrogates (Surogatii) in care oamenii traiesc in izolare comunicand si interactionand in viata de zi cu zi prin intermediul unor roboti care au ajuns sa se transforme in surogati sociali. Pana una alta singura problema e ca astfel de medii virtuale raman, in ciuda tuturor optiunilor, un univers imaginat deci fals.

Nu e nici o indoiala ca toate aceste inventii sunt demne de lauda. Cu ajutorul lor putem face tot ce vrem, cand vrem si cu cine vrem. E pacat insa ca alegem sa le substituim relatiilor fizice, ca preferam sa vorbim repede la telefon cu prietenii in loc sa ne intalnim la o cafea, ba chiar mai mult, ca treptat vom inlocui si acea conversatie prin telefon cu un SMS sau ceva asemanator. In plus, e ingrijorator faptul ca, pusi fata in fata cu alegerea, aproape o treime din noi prefera sa pastreze telefonul si sa renunte la sex.

Tu ce ai alege?

Un articol de Ioana I


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Octombrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.