Noaptea de Inviere aduce bucurie in suflet, implinire dar si anumite superstitii care s-au transmis de-a lungul anilor si au o simbolistica aparte. Afla care este semnificatia celor mai importante datini din noaptea de Inviere:

Ouale de Paste

Ouale trebuie vopsite in rosu, deoarece aceasta culoare inseamna focul purificator si sangele Mantuitorului care a curs pentru iertarea de pacate a lumii. Nu e bine sa dai de pomana ouale incondeiate pentru ca nu vor fi primite de Dumnezeu. Cei care ciocnesc oua in noaptea de Inviere se vor intalni pe lumea cealalta. De asemenea, se zice ca oul crapat trebuie sa il dai celui care ti l-a spart, altfel il vei manca stricat in viata de apoi. Daca descoperi un ou cu doua galbenusuri e semn de casatorie.

In vremurile stravechi oul era oferit cadou, fiind considerat un simbol al echilibrului si al renasterii naturii.

Lumanarea de Inviere

Lumanarea este poate cel mai important simbol al Invierii. Ea reprezinta biruinta vietii asupra mortii si a binelui asupra raului. Traditia spune ca dupa slujba, lumanarea trebuie adusa acasa aprinsa. Nu se arunca, ci este pastrata cu sfintenie pentru a fi aprinsa la necazuri. Conform credintei populare, lumanarea de Inviere se aprinde in fata unei icoane in caz de primejdie sau dificultate, la cutremure si furtuni.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: