Setari Cookie-uri

Ziua Mamei: Tribut adus femeii

Ziua Mamei era sarbatorita in trecut doar de femeile din fost lagar comunist. Astazi, Ziua Mamei este sarbatorita in peste 70 de tari din intreaga lume si reprezinta un prilej bun pentru a-i spune mamei cat de mult o iubim.

Ziua Mamei este speciala pentru noi toti, nu-i asa? Cu totii asteptam aceasta zi pentru a-i spune mamei noastre iubite cat de speciala este pentru noi. Dar stiti cand a luat nastere aceasta zi sau cand a fost sarbatorita pentru prima oara? Aflati din acest articol un scurt istoric al acestei frumoase sarbatori.

Istoria acestei sarbatori dateaza de cateva secole si isi are originea in festivitatile de primavara din Grecia Antica, dedicate zeitei Rhea. Aceasta era sotia lui Cronos(zeul timpului) si mama tuturor zeilor din Olimp.
In jurul anilor 1600, in Anglia, Ziua Mamei o sarbatorea pe Maria, mama lui Hristos. Ulterior aceasta sarbatoare a luat denumirea de "Duminica mamelor", zi in care erau sarbatorite toate mamele si se sarbatorea in saptamana a patra a postului Pastelui.
Odata cu raspandirea crestinismului in Europa sarbatoarea a fost dedicata celebrarii "Bisericii Mama" - puterea spirituala care le-a dat viata si i-a protejat de rau. Cu trecerea timpului aceasta traditie si-a pierdut din insemnatate.
In Statele Unite, Ziua mamei a fost propusa pentru prima data dupa Razboiul Civil American de catre Julia Ward Howe, ca o sarbatoare a pacii. In 1870, aceasta a incercat sa emita un manifest pentru pace la conferintele internatioale de pace de la Londra si Paris.
Ulterior, Julia Ward Howe a promovat ideea unei zile, numita "Ziua Mamei pentru pace" care se sarbatorea pe 2 iunie si celebra pacea, maternitatea si feminitatea.
De-a lungul timpului au existat mai multe femei care au militat pentru drepturile femeilor si sunt comemorate astazi de Ziua Mamei , asa ca ne-am gandit sa va prezentam cateva dintre ele prin clipul de mai jos. Acesta prezinta un scurt istoric al acestei sarbatori cat si cateva dintre femeile care au luptat pentru noi, pentru drepturile noastre, pentru egalitate si justitie.

Citește și:

In Romania Ziua Mamei se sarbatoreste neoficial pe data de 8 Martie si oficial, incepand din 2010, in prima duminica a lunii mai. Pana in 2010, Ziua Mamei se celebra de Ziua Internationala a Femeii, o sarbatoare raspandita in tarile din fostul lagar comunist.
Cele mai multe tari, printre care si Canada, America, Australia si India, sarbatoresc Ziua Mamei in cea de a doua duminica a lunii mai.
Daca in trecut aceasta sarbatoare avea o conotatie politica, astazi este doar un prilej pentru ca barbatii sa isi arate dragostea fata de femei si fata de persoana care le-a dat viata.

Foto prima pagina: mama cu nou nascut, shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
7 Martie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.