Ziua Mamei este speciala pentru noi toti, nu-i asa? Cu totii asteptam aceasta zi pentru a-i spune mamei noastre iubite cat de speciala este pentru noi. Dar stiti cand a luat nastere aceasta zi sau cand a fost sarbatorita pentru prima oara? Aflati din acest articol un scurt istoric al acestei frumoase sarbatori.

Cadouri pentru mama de 8 martie

Istoria acestei sarbatori dateaza de cateva secole si isi are originea in festivitatile de primavara din Grecia Antica, dedicate zeitei Rhea. Aceasta era sotia lui Cronos(zeul timpului) si mama tuturor zeilor din Olimp.
In jurul anilor 1600, in Anglia, Ziua Mamei o sarbatorea pe Maria, mama lui Hristos. Ulterior aceasta sarbatoare a luat denumirea de "Duminica mamelor", zi in care erau sarbatorite toate mamele si se sarbatorea in saptamana a patra a postului Pastelui.
Odata cu raspandirea crestinismului in Europa sarbatoarea a fost dedicata celebrarii "Bisericii Mama" - puterea spirituala care le-a dat viata si i-a protejat de rau. Cu trecerea timpului aceasta traditie si-a pierdut din insemnatate.
In Statele Unite, Ziua mamei a fost propusa pentru prima data dupa Razboiul Civil American de catre Julia Ward Howe, ca o sarbatoare a pacii. In 1870, aceasta a incercat sa emita un manifest pentru pace Julia Ward Howela conferintele internatioale de pace de la Londra si Paris.
Ulterior, Julia Ward Howe a promovat ideea unei zile, numita "Ziua Mamei pentru pace" care se sarbatorea pe 2 iunie si celebra pacea, maternitatea si feminitatea.
De-a lungul timpului au existat mai multe femei care au militat pentru drepturile femeilor si sunt comemorate astazi de Ziua Mamei , asa ca ne-am gandit sa va prezentam cateva dintre ele prin clipul de mai jos. Acesta prezinta un scurt istoric al acestei sarbatori cat si cateva dintre femeile care au luptat pentru noi, pentru drepturile noastre, pentru egalitate si justitie.

Foto 1: Julia Ward Howe, captura Youtube

In Romania Ziua Mamei se sarbatoreste neoficial pe data de 8 Martie si oficial, incepand din 2010, in prima duminica a lunii mai. Pana in 2010, Ziua Mamei se celebra de Ziua Internationala a Femeii, o sarbatoare raspandita in tarile din fostul lagar comunist.
Cele mai multe tari, printre care si Canada, America, Australia si India, sarbatoresc Ziua Mamei in cea de a doua duminica a lunii mai.
Daca in trecut aceasta sarbatoare avea o conotatie politica, astazi este doar un prilej pentru ca barbatii sa isi arate dragostea fata de femei si fata de persoana care le-a dat viata.

Foto prima pagina: mama cu nou nascut, shutterstock

Este timpul pentru rasfat!
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: