Kudika
13 Noiembrie 2006

As vrea sa stiu daca e o greseala sa fi atent la ceilalti , la nevoile, la dorintele lor.

As vrea sa stiu daca e o greseala sa fi atent la ceilalti , la nevoile, la dorintele lor. Sa-i ASCULTI cand vorbesc. Sa-i intelegi, vazand lucrurile din punctul lor de vedere. Desigur totul sa aiba o limita, pana la urma nu poti trai prin altii, dar este o greseala chiar asa de mare toleranta? Lumea de cand exista pare sa considere toleranta o mare greseala, un mare defect.

Oamenii au acest obicei de a incerca sa-si impuna propriul punct de vedere si de a considera ca doar ei pot sa aiba dreptate. Ceea ce nu este chiar sanatos, iar rezultatele acestui mod de a gandi sunt evidente pentru toata lumea. De ce daca esti atent cu ceilalti, politicos si amabil se considera ca te injosesti, te umilesti?

Are John Lenon o piesa intitulata “Imagine” in care imagineaza o lume utopica in care acceptarea si pacea sunt pretuite mai mult ca orice. Oamnenii sunt toti diferiti si unici iar asta face lumea atat de frumoasa. Intr-o lume ca cea despre care canta Lenon sa fi diferit nu este un neajuns, nu esti desconsiderat daca esti altfel, iar faptul ca oamenii au puncte de vedere diferite este doar o modalitate de a face o conversatie mai interesanta fara a se ajunge la cearta ci dimpotriva la respect pentru celalalt si la aceptarea ideii ca un lucru poate fi abordat din multe puncte de vedere fara neparata nevoie de a exista un un punc de vedere superior.

Sa fi tolerant nu inseamana neparata sa ierti orice si sa accepti orice, pentru ca pana la urma totul are o limita, dar acceptare diferentelor dintre oameni, acceptarea faptului ca toti avem calitati si defecte deopotriva ar trebui sa fie un lucru unanim inteles si acceptat.

Se presupune ca daca esti un om inteligent atunci sti sa apreciezi lucrurile la adevarata lor valoare. Asta ar trebui sa insemne ca stii ca daca toate lucrurile de pe lume ar avea aceeasi culoare, iar diversitatea formelor ar fi restransa la 2-3, lumea ar fi banala, la fel cum daca toti oamenii ar arata la fel, ar gandi la fel, ar avea aceleasi obiceiuri si credinte viata si-ar pierde farmecul, n-ar mai fi interesanta. Aceste lucruri ar trebui sa le stie orice om inteligent, civilizat. Din pacate oamenii cu cat sunt sau se considera mai inteligenti, cu atat sunt mai intoleranti fata de ceilatii fata de opiniile diferite. Daca privesti inapoi in istorie iti dai seama ca lucrurile asa au stat dintotdeauna .

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: