Setari Cookie-uri

Copilul - supus, prieten sau stapin?

Mentionez, de la inceput, ca nu am copii.

Cind e potrivit s fii prieten i cind trebuie s fii printe (in sensul de autoritate de care s se in seama, cu orice pre) pentru lumina ochilor ti? Cit s fie rsf i cit dojan in atitudinea fa de el, pentru a nu se anula reciproc?

Imi amintesc cum m sruta mama in miez de noapte, dup o zi in care m certase crunt, pentru vreo boacn. Nu adormeam, prea obosit de plins i de revolt, sigur fiind c eu am dreptate, dar tinjeam dup impcare, tiam c numai imbriarea ei ma poate liniti. Mi-a mrturisit acum, dup ani, c i ea m ierta de mult, dar ii infrina dorul de a m imbria prea curind dup vorbele menite s-mi deschid ochii asupra greelilor mele. Cit mi-a fi dorit, atunci, s nu m fi certat deloc, deloc i doar s m srute, de mii de ori.

Dar am crescut i am vazut prini care nu-i ceart aproape niciodat copiii i ii srut de mii de ori. i le spun “te iubesc” de zeci de ori pe zi, ca rsplat pentru fiecare zimbet, pentru fiecare desen naiv, pentru fiecare comentariu peltic sau aa, din senin, pentru nimic anume. i sint sigur c-s sinceri i mindri i recunosctori destinului pentru comoara lor, dar, cind devine, totui, prea mult? De la ce prag incolo vorbelor frumoase li se dilueaz inelesul, se banalizeaz, alunec in derizoriu, in stereotipie? La polul opus, am vzut o tinr mama care-i cinta pruncului su i acesta ridea la ea, ii intindea minuele i obrajii cerind tandree, iar cind am intrebat-o de ce nu-l atinge, de ce nu-l ia in brae s-l srute i s-l string la piept, mi-a rspuns c bieeii nu trebuie pupai.

M consider o femeie modern, dar am rdcinile in trecutul care m-a format. Sint deschis la nou, dar vechile valori m trag i ele de minec. M cred emancipat cind vine vorba despre sex, nu sint de acord ca un copil s descopere la pubertate c barza n-a avut nici un rol in destinul lui, dar m oripileaz, totui, scenele din filmele americane in care cel mic e invitat s se strecoare in pat, ling prinii inc plini de sudoare dup o partid de amor i care-i povestesc, cu lux de amnunte, cum s-a nscut el din iubire.

Aa c azi, cind m incearc tristeea c nu mi-a venit inc sorocul s legn pe brae un pui carne din carnea mea i suflet din sufletul meu, m consolez amar cu gindul c, dac a avea un copil, n-a ti cum e mai bine s m port cu el. N-a ti ce reet s fur, sau s inventez ca s-l cresc bun, frumos, detept i, mai ales, fericit.

Un articol de Alina G.


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.