Setari Cookie-uri

Copilul - supus, prieten sau stapin?

Mentionez, de la inceput, ca nu am copii.

Menionez, de la inceput, c nu am copii. Iar dac a fi avut, nici nu mi-ar fi trecut prin minte s scriu un text ca acesta, cuprins fiind, cu siguran, de aburii divini ai miracolului de a fi mam. Aa c imi dau dreptul s m frmint acum, cit mai atept la poarta unui destin binecuvintat cu urmai. Acum cit mai pot avea, fr voia mea, un grunte de obiectivitate in opinii.

Cunosc, in schimb, femei mritate, cu soi iubitori i ciiva prunci agai de fust, femei fr noroc, dar crora iubirea apus le-a lsat de min, dulce povar, fetie blaie i bieei nzdrvani i femei ce au ales, obosite de cutarea unei perechi perfecte, s-i creasc singure copiii rezultai in urma nopilor de amor cu scop reproductiv premeditat.

La rindul meu sint copilul unor prini ce m-au crescut aa cum sincer credeau c-i cel mai bine. Mama-mi ddea palme la fund cind nu eram cuminte i ciocolat chinezeasc, ca desert, in restul timpului. Tata m ajuta la matematic, citea mindru, la petreceri, poeziile compuse stingaci, de mine, dar imi aducea aminte, cu o voce baritonal care-mi declana lacrimile, c nu am voie s-l contrazic. Am invat, de mic, s-i salut prima pe btrini, s nu mint, s nu aleg bucata cea mai mare de pe mas. S nu rspund obraznic, s nu am ultimul cuvint in discuiile cu cei mari. S nu cer, s nu pretind, s nu reclam fr temei. i-am inclcat aceste reguli, in copilrie, dar cu sfial. Cu teama de a nu fi certat, cu groaza de a nu m face de ruine. Iar ele mi-au creionat, pesemne, temperamentul de azi. i evit s cer, s pretind, s reclam, citeodata chiar cu temei, intr-o lume in care cei mai aplaudai oameni sunt cei care tiu s conving, tiu s vind i s se vind scump, tiu s-i cear drepturile rspicat.

M uit la copiii de grdini ai unor femei din preajma mea i nu m pot obinui cu privelitea. M uit la emisiuni ca “Super Nanny” i m crucesc. inci ce abia silabisesc ip ctre prini cu ochii injectai de ur. Copii de coal ii insult bunicii, se tvlesc pe jos dac nu li se face pe plac, iar prinii ridic din umeri a jale i a neputin. Btaia e interzis prin lege (iar sta e un lucru bun!), comunicarea de la egal la egal e incurajat (asta, sincer, nu tiu cit e de bine) iar tinerii prini sint forai s uite vechile repere de educaie i s se adapteze celor noi. Pe de alt parte, copiii de azi au mai mult curaj, mai mult personalitate, mai mult trie de a-i infrunta pe cei din jur i de a-i face cunoscute opiniile. Obrznicia precolar este, poate, o temelie necesar pentru a putea supravieui, in viitor, intr-o societate concurenial. S fie asta o consolare, ins, pentru mama ce se las lovit, far a riposta, de ctre pumnii mici ai pruncului su? Pentru familiile ce caut azi, flancate de armate de psihologi, tonul potrivit pentru a comunica i a ajunge la sufletele zbuciumate ale copiilor lor?
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.