Setari Cookie-uri

Evolutia umana: selectie naturala sau extraterestrii?

A atins oare fiinta umana care traieste astazi apogeul dezvoltarii sale? Poate. Numai ca, pentru a-si stabili contururile, inca destul de vagi, i-au fost necesare o suta cincizeci de ani de studii. Nu se stie de ce o rasa, a noastra de pilda, continua sa lupte pentru a deveni mai puternica, mai inteleapta. Unii ne amintesc originile noastre animale. Totusi este interesant ca suntem capabili sa ne smulgem din sfera sufocanta a realizarilor tehnice si sa privim in jurul nostru cu un sentiment de nemultumire si animati de aspiratii. De unde vine aceasta trasatura de caracter comuna speciei noastre? Am mostenit-o de la fiinte supraumane sau este o trasatura innascuta?

In lungul interval care le desparte nu s-au petrecut schimbari prea mari in privinta dimensiunilor craniului si nici in structura corporala. Omul de Neanderthal, un alt tip de Homo foarte diferit de cei anteriori, prezinta din punct de vedere anatomic maini si picioare prea specializate pentru a fi simplul rezultat al evolutiei dintr-un stramos care cu sute de mii de ani in urma se catara in copaci. Acesta stia sa vaneze animale a caror piele o folosea ca sa se incalzeasca, isi fabrica unelte si folosea ca si omul modern, cu precadere mana dreapta. Deasemeni s-a descoperit ca ii hranea pe cei schiopi si pe cei mutilati din specia sa si isi ingropa mortii in nise scobite in pamant pe care le astupa cu mari pietre late. A urmat apoi un alt tip, omul din Cro-magnon, „omul cavernelor”, care avea facultatea, nemaintalnita pana atunci, de a pastra inregistrate evenimentele. S-au gasit gravate pe oase sau pe pietre vechi de 30 000 de ani mii de memorandum-uri care au pus in incurcatura generatii intregi de arheologi. Datorita artei sale am reusit sa il cunoastem pe acest „stramos”. In vara anului 1879, arheologul Marcelino da Sautuola a descoperit o mare pestera pe proprietatea sa din Altamira, in Nordul Spaniei. Picturile de la Lascaux demonstrau o asemenea precizie si delicatete, incat se poate spune ca arta nu a facut progrese radicale de atunci. Aceste opere reprezentau prima manifestare estetica a omului. Cum s-ar explica faptul ca sunt atat de iscusit executate? De ce si in ce fel a reusit omul primitiv sa duca o viata atat de bogata spiritual si artistic, depasind limitele simplei lupte pentru supravietuire?

Putin mai prozaic, misterul referitor la evolutia creierului uman a ramas nedezlegat. In cursul primului an de viata, creierul unui copil isi tripleaza dimensiunile. Un salt incredibil, care nu are termen de comparatie in lumea animala. Creierul unui nou-nascut este foarte diferit de cel al animalelor manifestand prompitudine in culegerea de informatii din lumea inconjuratoare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.