Setari Cookie-uri

Parerea lui Radu: V-ati facut-o cu mana voastra!

Cum ne-am trezit intr-o realitate atat de estetica. Inconjurati virtual doar de figuri frumoase.

Un text de Radu Buzaianu

Citeam zilele trecute un interviu dat de Julianne Moore intr-o revista importanta. Si nu doar revista si doamna erau importante, cat mai ales o declaratie de-a dansei. Declaratie venita si asa, pe fondul acesta de ten, ca alt fond nu mai stiu. Doamna se amenaja ca fiind deranjata. Deranjata si nu doar. Deranjata de situatia aceasta in care ne-au imbrancit smart phone-urile. Ele si aplicatiile lor. Aplicatiile, dar mai ales filtrele. Filtrele si pozele. Cum ne-am trezit intr-o realitate atat de estetica. Inconjurati virtual doar de figuri frumoase. Corectate entuziast de filtre si aplicatii. E un tip de revolta a femeii frumoase natural in fata acestei concurente neloiale. Sau, mai mult decat atat. E un fel al celebrei actrite de a lua apararea barbatilor. Pusi ca victime sigure in fata acestei realitati teribil denaturate. Mintiti desentat.

Iertati-ma, dar nici realitate nu e mai cinstita. Cam cat timp din viata femeile se picteaza pe fata? “Make up”. Impacarea. Imi place ideea femeii certate cu ea, asa cum imi place solutia litigiului: “Make up-ul”. Perfecta denumirea. Treaba se numeste bine. Actiunea femeii de impacare cu ea insasi e “make up-ul”. Va dati seama ce conflict e acolo, daca zilnic el trebuie ameliorat cu tone de produse.

Una dintre marile industrii ale lumii e aceea de impacare a femeilor cu sinele. Urmariti o femeie in timpul acesta. Senzatia e de operatie pe creier. Actiunea se petrece intr-o stare de concentrare maxima. Nimic nu poate sa deranjeze ostilitatile. Femeia aflata in cadrul impacarii cu sine. Femeia in fata oglinzii. I-au facut-o cu mana lor. Iertati-ma ca o spun. Ele au facut ca o femeie nemachiata sa para neingrijita. Sau inatractiva, ca sa nu spun inactiva. Pana cand prima femeie nu a hotarat ca e neimpacata cu sine, a existat vreodata o asteptare de genul asta din partea barbatilor?! Nici vorba. Voi ne-ati invatat sa privim asa. Noi, barbatii, am acceptat ingaduitori orice. Doar ca voi, femeile, sa fiti impacate. Am acceptat concesivi pana si aceasta constructie stingheritoare. Absolut stranie. Inexplicabila. Conceptul de “machiaj natural”.

Reactia ratiunii e “pai ori machiaj, ori natural?”. Ambele. “Machiaj natural”. Perfect. Doar sa fiti impacate. Dar am si eu o limita. Iata limita: masca naturala. Aici as vrea sa ne oprim. Si cred ca e in asentimentul meu si Julianne Moore.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Iunie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.