Pablo Neruda s-a nascut pe 12 iulie 1904 in Parral, Chile iar numele sau adevarat este Neftali Ricardo Reyes Basoalto. El a fost consul in Spana, Japonia si China iar in Paris a ocupat functia de ambasador. Dincolo de cariera sa politica si diplomatica, Pablo Neruda a fost un poet indragit in toata lumea pentru sensibilitatea si incarcatura erotica a versurilor sale. Drept dovada a valorii sale artistice, Pablo Neruda a castigat in 1971 Premiul Nobel pentru Literatura. Acesta s-a stins din viata 2 ani mai tarziu de la acest eveniment, pe 23 septembrie.

Adapost

[…]imi privesc cuvintele din departare. Ele gasesc un adapost mai cald in tine decat in mine. Ca iedera se inalta pe vechile-mi dureri. Bocet Bocetul batranelor guri, sangele vechilor rugi. Iubeste-ma, pereche. Nu ma abandona. Urmeaza-ma. Urmeaza-ma, pereche, pe acest val de obidire. Si cuvintele mele prind culoare in iubirea ta. Totul se umple de tine, si tu umpli totul. Voi preface cuvintele intr-un colier infinit pentru mana ta alba, gingasa ca strugurii.

Cires

Vreau sa fac cu tine ce face primavara cu ciresii.

Copil

Un copil care nu se joaca, nu este un copil, dar omul care nu se joaca, a pierdut pentru totdeauna copilul care traia in interiorul sau si de care ii va fi groaznic de dor.

Cuvinte

Ca tu sa ma auzi, cuvintele mele se ingusteaza cateodata precum urmele pescarusilor pe plaje.

Dragoste

[…]daca zi si noapte, la tot ceasul vei simti ca-mi esti sortita cu neprihanitu-ti sarm. Daca zi de zi se-nalta spre buzele tale o floare si ma cauta, of dragostea mea, of mie, in mine se reaprinde focul, in mine nimic nu se stinge si nimic nu se uita, dragostea mi se alimenteaza din dragostea ta, iubito, si vesnic ea va ramane-n bratele tale fara a se dezlipi dintr-ale mele.

Femeie

Trup de femeie, coline albe, coapse albe, esti asemenea unei lumi, asternuta in supunere. Trupul meu aspru, agrest, sapa in tine si face o samanta sa rasara in adancul pamantului.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: