Setari Cookie-uri

Sfantul Andrei

Voi sunteti superstitioase? Sunt sigura ca multi oameni se uita putin ciudat la voi in momentul in care raspundeti afirmativ, dar ramaneti la randul vostru surprinse cand ii vedeti pe acestia oarecum deprimati in situatiile in care sunt nevoiti sa se intoarca din drum: "nu am superstitii, dar totusi voi avea o zi proasta din cauza faptului ca m-am intors din drum". Oricum, avem libertatea de a fi superstitioase cu toate ca de Biserica acestea nu sunt acceptate.

Strigoii morti sunt cei care au fost strigoi si in timpul vietii sau cei care nu au avut parte de ceremonie religioasa si de tot ce tine de aceasta. Pentru a se feri de acestia si de spiritele rele, gospodinele atarna usturoiul la geamuri, la usi si in toate locurile prin care acestia ar putea patrunde in casa, facand si semnul crucii.

Tot in noaptea de Sfantul Andrei fetele nemaritate isi pot afla ursitul. Ele trebuie sa puna sub perna busuioc proaspat, iar primul barbat care le va aparea in vis va fi cel cu care se vor marita. Nu stiu ce este fantastic si ce este real in toata treaba asta, dar un lucru stiu sigur : bunica mea si-a pus o crenguta de busuioc sub perna si l-a visat in noaptea de Sfantul Andrei pe bunicul meu...

In afara de toate acestea, un alt obicei este legat de faptul ca in aceasta zi, graul este macinat in sens invers, iar din faina si apa se fac turte care sunt aruncate cainilor, iar prima turta mancata va fi a celei care se va marita prima.
Cu o noapte inainte se pune si grau la incoltit, reprezentand succesul fiecarei persoane in parte, liniste si pacea din casa. De asemenea, batranii cititori in stele privesc cerul de Sfantul Andrei si prevestesc daca anul va fi secetos sau pamantul va fi roditor.

In fond si la urma urmei, aceasta sarbatoare n-ar mai avea parca acelasi farmec fara toate aceste superstitii. Chiar si viata ar fi, pentru mine cel putin, mai plictisitoare daca nu ar mai trebui sa fac acei pasi in spate in momentul in care o pisica imi taie calea, ocazie de a-i face si pe cei din preajma mea sa zambeasca. Totusi, sunteti libere sa credeti ce doriti.

Un articol de Loredana Toma

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.