Setari Cookie-uri

Parerea lui Radu: Traiesc cu minciuna pe care o merit

Nivelul de inteligenta al lumii pe care o locuim e nivelul de logica al minciunilor cu care suntem serviti.

Un text de Radu Buzaianu

Cineva, nu spun cine, persoana importanta, povestea la un moment dat cum, dupa 30 de ani, cu totii avem figura pe care o meritam. Va spun de la obraz, fiecare traieste in viata cu minciuna pe care o merita. Nu ca n-ar exista si versiunea adevarului in viata, dar nu e genul nostru sa traim cu ea.

Ne-a ramas in minte tuturor acel: “you can’t handle the truth” pe care i l-a strigat Jack Nicholson lui Tom Cruise in “A few good man”. La asta ma gandeam zilele trecute cand ma straduiam sa gasesc o explicatie decenta in fata sotiei pentru ceva ce facusem. Sunt de parere ca trebuie sa ne respectam sotiile. Au nevoie de o minciuna decenta.

Lumea intreaga are nevoie de asta. Sunt alegeri peste tot. Avem nevoie de o poveste frumoasa. De candidati ca o minciuna decenta. Nivelul de inteligenta al lumii pe care o locuim e nivelul de logica al minciunilor cu care suntem serviti. Sa fim cinstiti, traim postura sotiei ce-si primeste barbatul mirosind a parfum de femeie, seara, acasa. El o priveste cu decenta in ochii si-i contureaza o realitate pe care ea s-o asume, astfel incat sa mergem impreuna mai departe.

Citeam o stire, cum toate puterile lumii se lupta cu Statul Islamic si-l ataca acum. De la americani, pana la rusi, toti se lupta cu o mana de oameni si nu reusesc sa rezolve. Minciunile sunt proportionale cu nivelul de inteligenta al societatii. E clar ca nu suntem o sotie prea inteligenta. Dar totusi. Nu zic sa ajungem din “A Few Good Man”, cu “You can’t handle the truth” in “As Good As It Gets”, cand Jack Nicholson ii spune lui Helen Hunt ceea ce ar trebui sa ne fie felul de a trai unii cu altii in viata: “You make me wanna be a better man”. Dar macar sa mobilizam o minciuna decenta.

Uneori ma intreb daca nu care cumva noi suntem cei mintiti. Noi, barbatii, cand ne privim sotiile in ochii si le asezam in fata un scenariu pe care ele il accepta, lasand senzatia ca l-au crezut. La asta ma gandeam azi, cand ni se prezinta cateva variante de oameni pe care sa-i alegem sa conduca tarile astea pe care le locuim. Nu zic sa nu miroasa a parfum, dar macar sa fie scump.

Foto prima pagina: pathdoc, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Noiembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.