Setari Cookie-uri

Traditii de Craciun

Se apropie Craciunul, atmosfera de sarbatori ne cuprinde pe toti, ne invaluie cu caldura si cu dorinta de a fi mai buni si mai intelegatori. Cei cu spiritul inca tanar au scris deja scrisorele Mosului, cei mai sceptici, recunoasteti, asteptati si voi cadouri, sarmalute si friptura. Este perioada in care totul este posibil, ne amintim de copilarie, ne invaluim in miresme de brad si de cozonacei fragezi si pufosi si ne incalzim sufletele cu colinde. Cata veselie, cata armonie, cata zarva placuta de colind si de glasuri de copii!

In noaptea de Craciun, in unele regiuni se porneste cu Mos Craciunul.Copiii il ajuta pe batranel si pornesc din casa in casa pentru a-i vesti sosirea. Solii mosului se imbraca asemeni acestuia pentru a fi recunoscuti si primiti de oameni in casele lor si impart bombonele.

In alte locuri, in noaptea de Craciun putem intalni si o traditie crestina, cantarea religioasa cunoscuta sub numele de Viclaim sau Irozii, care infatiseaza Nasterea Domnului in toate fazele sale.
Aceasta este noaptea in care se presupune ca animalele vorbesc graiul uman, insa pot fi intelese numai de catre copii, caci adultii si-au pierdut acest dar. Tot acum vinul se poate transforma in apa.

De la Craciun si pana la Boboteaza copiii umbla cu Steaua, vestind Nasterea Pruncului Sfant. Ei isi confectioneaza o stea, de obicei din carton, pe care o impodobesc frumos, pun icoana pe partea din fata reprezentand scene ale Nasterii Domnului sau imaginea Fecioarei Maria cu Pruncul, si in colturi ii pun ciucurei. Aceasta se refera la steaua care i-a ghidat pe cei trei magi de la Rasarit.

Incepand cu zilele de Craciun, in unele zone exista obiceiul ca flacaii sa colinde cu Capra. Acesta este un joc cu masti, menit sa aduca rodnicie anului care urmeaza, spor de animale si bogatie recoltelor. Unul dintre flacai intruchipeaza capra si joaca dupa cantec de fluier, zurgalai, bucium si tobe. Ceilalti flacai le joaca pe femeile din casa gazda.

Si cum nu se poate Craciun fara o masa mare si bogata, noi va dorim belsug, spor la cozonacei si pofta la sarmalute! Aromati-va cu vin si scaldati-va in iubire! Craciun fericit!

Un articol de Lucia Ionescu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.