Setari Cookie-uri

Adevarul despre visele profetice

Inca din cele mai vechi timpuri problema viselor, prin misterul de care se inconjoara, i-a preocupat pe oameni, acestia incercand sa dea o explicatie producerii si semnificatiei lor. Au aparut astfel numeroase conceptii care mai de care mai fanteziste, incredibile, ciudate sau naive, dar si teorii fundamentate stiintific.

Inca din cele mai vechi timpuri problema viselor, prin misterul de care se inconjoara, i-a preocupat pe oameni, acestia incercand sa dea o explicatie producerii si semnificatiei lor. Au aparut astfel numeroase conceptii care mai de care mai fanteziste, incredibile, ciudate sau naive, dar si teorii fundamentate stiintific.

Aspectul care i-a preocupat cel mai mult pe oamenii de rand a fost valoarea premonitorie a viselor. Conceptia potrivit careia prin intermediul viselor avem acces la anumite intamplari viitoare este foarte veche si are la origini credinta in zeitatile care trimiteau astfel avertismente sau ofereau sprijin. In acest sens, egiptenii de exemplu credeau ca visele reprezentau mesaje trimise de catre zeita Isis, cea care stapanea arta magiei. In plus, datorita suprimarii starii de veghe, in mitologie somnul a fost asociat adeseori cu moartea. Zeul somnului, Hypnos, era considerat frate geaman cu zeul mortii, Thanatos. In timpul somnului, sufletul imaterial scapa insa de aceasta moarte temporara si se manifesta sub forma de vis.

Istoria abunda in exemple de vise premonitorii. Pe de o parte avem visele biblice, care demonstreaza cel putin preocuparea oamenilor pentru interpretarea imaginilor din timpul somnului. Exista apoi numeroase vise celebre care implica figuri istorice renumite. Unul dintre cele mai cunoscute este visul Calpurniei, sotia lui Cezar. Inainte de asasinarea acestuia, ea s-a visat tinand in brate cadavrul ilustrului sau sot. Binecunoscut este si cazul regelui francez Henri al III-lea, care cu trei zile inainte de a fi ucis si-a vazut in vis podoabele regale insangerate si calcate in picioare de multime.

Adevarul este ca numai extrem de putine vise pot fi incadrate in categoria viselor profetice. Exista anumite cazuri in care previziunea onirica este foarte clara. Insa cel mai adesea ea se manifesta sub forma de simboluri. Acest lucru a fost sesizat de numerosi cercetatori, printre care si Freud sau Jung. Jung sublinia, printre altele, si functia premonitorie a viselor, prin care el considera ca se semnalizeaza anumite pericole.

O clasificare foarte simpla, dar utila, imparte visele in doua categorii: visele intuitive si visele organice. Visele intuitive sunt cele care au valoare pentru stiinta profetica, insa interpretarea lor este extrem de complicata si conditionata de numerosi factori. De aceea visele nu pot fi investite cu o certitudine absoluta. Viziunile nocturne pot fi afectate atat de factori interni, cat si externi. Freud considera ca in vise se manifesta adeseori dorintele reprimate, acestea putand fi chiar satisfacute prin intermediul lor. Unele ganduri, sentimente, dinainte de somn, pot sa sa determine anumite vise, existand adeseori o continuitatea usor de sesizat intre evenimentele zilei precedente si continutul visului. S-a constatat ca visele reflecta mai intens acei stimuli care sunt mai puternici, incarcati de semnificatii pentru o anumita persoana, specifici sau tensionali. Ele cuprind, de multe ori, imagini din viata reala, evenimente fragmentate care s-au petrecut in starea de veghe sau preocupari curente.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.