Setari Cookie-uri

Legenda sf Valentin

O zi contestata de unii si apreciata de altii, care unora le trezeste fluturasi in stomac ori o zi care pentru altii este ca oricare alta, o zi in care unii sarbatoresc iubirea iar altii sunt tristi. De toti resimtita intr-un fel sau altul, Ziua Indragostitilor ascunde legende impresionante despre cel ce a ocrotit mai mult decat libertatea sa dragostea: Sfantul Valentin.

Biletele de amor

Traditia trimiterii acestor biletele isi are originea tot in viata lui Valentin. O legenda spune ca acesta, aflat in inchisoare, le trimitea prietenilor si tinerilor biletele incurajatoare in care le spunea “Amintiti-va de Valentin” ori “Va iubesc!”. O alta legenda spune ca Valentin s-ar fi indragostit de fiica temnicerului care il vizita zi de zi. Inainte de a muri se spune ca i-ar fi trimis acesteia un biletel in care a semnat: “De la al tau Valentin”, expresie ce se foloseste si in zilele noastre.

Lupercalia


Daca unii cred ca ziua Sfantului Valentin este sarbatorita la mijlocul lunii februarie ca o comemorare a mortii lui Valentin, altii pretind ca biserica a decis sa-l celebreze pe Valentin pentru a crestina sarbatoarea pagana Lupercalia.

In Roma antica, februarie reprezenta inceputul oficial al primaverii si era considerata luna purificarii. Casele se curatau intr-un mod ritualic, fiind maturate si presarate cu sare si grau, apoi se aruncau peste camine vraji binefacatoare.

Lupercalia incepea pe 15 februarie si era o sarbatoare a fertilitatii dedicate atat lui Faunus, zeul roman al agriculturii, cat si lui Romulus si Remus, fondatorii Romei. In aceasta perioada toate fetele tinere din oras se strangeau in centru unde se alfa o urna mare in care acestea puneau biletele cu numele lor. Acestea urmau sa fie extrase de catre tinerii romani si fata al carui nume era extras le devenea prietena timp de un an. In general aceste cupluri se casatoreau. Papa Gelasius a declarat ziua de 14 februarie ca fiind ziua Sf. Valentin in anul 498, iar „loteria” romana a fost scoasa in afara legii de catre crestinism.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.